Турската полиция изстреля гумени куршуми, за да попречи на активистите

...
Турската полиция изстреля гумени куршуми, за да попречи на активистите
Коментари Харесай

Полицията в Истанбул стреля с гумени куршуми, за да спре гей парада

Турската полиция изстреля гумени патрони, с цел да попречи на деятелите в Истанбул да продължат с годишния прайд на площад " Таксим ", които не се отхвърлиха от осъществяване на събитието, макар възбраната на локалните управляващи.
 
Силите на реда стреляха в група от към 40 жители, заяви източник на Агенция Франс Прес, ден откакто канцеларията на градския шеф забрани гей парада, базирайки се на опасения за сигурността и публичния ред.
 
Малки групи се събраха на площада в късния следобяд, само че очевидци показаха, че тежкото полицейско наличие надвишава броя на деятелите и че минимум четирима души са били арестувани.
 
 БГНЕС

 БГНЕС

" Ние не сме уплашени, ние сме тук, няма да се променим ", споделяха стачкуващите.
 
Ежегодният гей церемониал е неразрешен в Истанбул от 2015 година насам. Миналата година уредниците още веднъж получиха несъгласие поради джихадистките офанзиви в страната. Това провокира гнева на стачкуващите, а полицията употребява сълзотворен газ и гумени патрони, с цел да разпръсне протестиращите, които се опълчиха на възбраната.
 
 БГНЕС

" Амнести интернешънъл “ към този момент изрази " дълбока угриженост " за възбраната на прайда. " Това решение подценява правото на ЛГБТ-обществото. Турция би трябвало да пази хомосексуалната общественост, вместо да я лимитира ", споделят оттова.
 
Тази година събитието съответствува с първия ден от ислямския празник на Ейд ал-Фитр - празник мюсюлманите, който бележи края на поста през Рамадан. Турция наложи изключително състояние в следствие от несполучливия опит за прелом от 15 юли м.г.
 
 БГНЕС

Адвокатът и ЛГБТ-активист Левент Пискин съобщи, че прайдът не е закононарушение и добави, че обстановката последователно се утежнява за хомосексуалистите в Турция.
" Беззаконието е на висотата си по време на изключителното състояние ", сподели той.
 
Пискин твърди, че ЛГБТ-обществото е било подложено на офанзиви през последните две години от националистически и консервативни партии.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР