Турската полиция арестува огромен брой хора при протест по повод

...
Турската полиция арестува огромен брой хора при протест по повод
Коментари Харесай

Стотици арести в Турция - на хора, които си поискаха неплатените заплати

Турската полиция арестува голям брой хора при митинг във връзка смъртните случаи при трудови злополуки и неприятните условия на работа на строителната площадка на третото летище в Истанбул, което се чака да бъде най-голямото летище в света при своето довеждане докрай.
След намесата на силите за сигурност в преустановяване на митинга, е последвала вълна от арести на десетки хора. Фотографът на Агенция Франс Прес Бюлент Кълъч, който е отразявал събитието, също е бил арестуван, само че след два часа в ареста е бил освободен.
Общо 500 души са били задържани по време на митингите на мястото на градежа на един от мегапроектите на президента Реджеп Таийп Ердоган, съгласно данни на Конфедерацията на революционните профсъюзи на Турция. Числото, показано от турските управляващи, е надалеч по-скромно - 20 души.
Протестът стана факт, откакто служащите не устояха да не им бъде плащано месеци наред - както съществена заплата, по този начин и обещани бонуси. Те се оплакаха и, че са били карани да работят при безчовечен условия поради желанието летището да бъде приключено допустимо най-бързо. Компанията, която строи летището излезе с изказване, че се е срещнала с служащите и е подхванала ограничения да позволи бързо проблемите.
" Ние не сме плебеи ", беше хаштагът в събота, подкрепящ служащите.
Когато първият аероплан кацна през юни, Ердоган съобщи, че новото летище ще бъде най-голямото в света с потенциал през първата фаза от 90 милиона пасажери годишно, които ще доближат до 150 милиона през 2023 година. Около 35 хиляди служащи са наети по плана, както и 3 000 инженери и административен личен състав.
27 служащи са починали на строителния обект – 13 при трудови злополуки, съобщи пред пресата транспортният министър през предишния април. Обаче, няколко служащи споделиха пред Агенция Франс Прес, че цифрата, посочена от министъра, е доста ниска, и че случаите на градежа са нормални.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР