Турската икономика се е свила с 9,9% през второто тримесечие

...
Турската икономика се е свила с 9,9% през второто тримесечие
Коментари Харесай

Турската икономика се е свила с 9,9% през второто тримесечие на 2020 г.

Турската стопанска система се е свила с 9,9% през второто тримесечие на годината под въздействието на коронавирусната пандемия, заяви турската частна телевизия НТВ. Това е по-малко от прогнозите на икономисти за стесняване с 11% в интервала април-май-юни.

Турция е най-големият вносител на български артикули отвън страните от Европейски Съюз. През първите шест месеца експортът ни за южната съседка се намали с 14%, само че все пак възлиза на внушителните 1,7 милиарда лева, което е над два пъти повече от износа за Китай - вторият максимален вносител на  български артикули с 824 млн. лева

Растеж през второто тримесечие на 2020 година по отношение на същия интервал на 2019 година се следи в секторите на земеделието, осведомителните технологии, финансите и застраховките, а най-сериозен е спадът в услугите и индустрията. Турската стопанска система се чака да се свие тази година, за пръв път от над 10 години, под въздействие на пониженото търсене вследствие на пандемията и рестрикциите, свързани с нея, само че следващата година още веднъж ще се съвземе, сподели изследване на Ройтерс предишния месец. За съпоставяне през първото тримесечие турската стопанска система осъществя напредък от 4,4%.

Осреднената прогноза на 42 икономисти, взели участие в анкетата на организацията в интервала 21-23 юли, беше за стесняване от 4,3% през 2020 година при спад през второто и третото тримесечие от 12,2 и 3,2%. Догодина обаче турската стопанска система ще записва напредък от 4,5%, чакат икономистите.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР