Турската армия подготвя нова трансгранична военна операция край южните граници

...
Турската армия подготвя нова трансгранична военна операция край южните граници
Коментари Харесай

Турция подготвя нова трансгранична военна операция край южните граници на страната

Турската войска приготвя нова трансгранична военна интервенция край южните граници на страната. Детайлите са били разисквани на състоялото се през днешния ден съвещание на Съвета за национална сигурност под управлението на президента Реджеп Ердоган, цитира dariknews.bg.

Това е първото съвещание на съвета от два месеца. По данни на турски медии съвещанието е траяло три часа.

" Операциите, които се организират и следва да бъдат извършени край южните ни граници, нe са ориентирани към териториалната целокупност на нашите съседи, а са нужни поради националната ни сигурност ", се показва в документално известие след съвещанието.

В текста се насочва апел към " страните, които нарушават интернационалното право, като поддържат тероризма, да сложат завършек на това отношение и да имат поради безпокойствата на Турция във връзка с сигурността ".

Турция чака и от съдружниците (в НАТО) да показват същото отношение, се показва в изказването.

В понеделник турският президент разгласи, че страната му ще стартира скоро военни интервенции по южните си граници, с цел да сътвори 30-километрови зони за сигурност и да се бори против терористичните закани, идващи оттова.

Очаква се бъдещите интервенции да бъдат извършени в Северна Сирия, където турската войска нахлу няколко пъти от 2016 година, взимайки на прицел най-много кюрдски милиции, които са съдружници на

Съединените щати в битката против групировката " Ислямска страна ". Засега обаче има малко признаци за напредвания на турската войска като тези, предшествали последните четири влизания на нейни елементи в Северна Сирия, отбелязва Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР