Туркменистан постави първата си чуждестранна опера близо 19 години, след

...
Туркменистан постави първата си чуждестранна опера близо 19 години, след
Коментари Харесай

Туркменистан поставя първата си опера след 19-годишна забрана

Туркменистан сложи първата си задгранична опера близо 19 години, откакто президентът създател на централноазиатската страна забрани тази форма на изкуството като " несъвместима с туркменския нрав ". Държавният спектакъл в столицата Ашхабад бе препълнен за постановката на операта „ Палячи “ на италианския композитор Леонкавало от XIX век като част от интернационален драма фестивал.

 © БГНЕС
Мекан Бяшимов, 54-годишен преподавател, съобщи, че се надява оперите да се слагат към този момент постоянно и че балетът също би трябвало да се появи на национална сцена.

" Преди имахме положителни министър председатели. Ходех постоянно. Ако желаеме да се назовем културна нация, би трябвало да възстановим операта и балета ", съобщи Бяшимов пред Агенция Франс Прес.

Аина Ширяева, 20-годишна студентка, гледаща опера за първи път, показа, че се е наслаждавала на представлението, макар че не е схванала нито една от думите.

" Музиката и артистите! Всичко беше толкоз прелестно. Възхитена съм. Гледах опера! ", сподели тя.

Ексцентричният първи водач на Туркменистан Сапурмурат Ниязов забрани операта, както и задграничния балет през 2001 година в ход, пояснен от него като отбрана на туркменската просвета.

Забраната на художествените форми, тясно свързани със руската и съветската имперска власт, продължи и при втория президент Гурбангули Бердимухамедов, който пристигна на власт след гибелта на Ниязов през 2006 година

Режисьорът на взаимната туркменско-италианска режисура Даниеле де Плано съобщи пред Агенция Франс Прес, че „ Палячи “ е сложена като част от " стратегия за културен продан " сред Италия и Туркменистан. Той сподели, че се усеща „ поласкан да бъде първият режисьор, който връща операта “ в Туркменистан – страна с мюсюлманско болшинство.

От основните функции в спектакъла единствено една е изиграна от италианец, а останалите са изпълнени от туркменски артисти.

Баритонът Амангелди Аманов пее за повторно частта на Силвио - ухажор, погубен от ревностен брачен партньор, основният воин в операта, Канио. Първият път, когато той играе тази роля е през март 2001 година, дебютът му, а също и последният път, когато операта е играна в Ашхабад, град с един милион поданици.

" Това зрелище е първата стъпка към завръщането на туркменската оперна традиция ", въодушевено споделя Аманов преди спектакъла.

Бердимухамедов поддържа доста от репресивните политики на починалия си предходник, на който в миналото е служил като персонален ортодонт.

И двамата имат златни скулптури в Ашхабад, свидетелстващи за лидерски култове и провокиращи голям брой аналози със Северна Корея.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР