Туризмът по Северното Черноморие ще претърпи сериозни загуби по Великденските

...
Туризмът по Северното Черноморие ще претърпи сериозни загуби по Великденските
Коментари Харесай

Туризмът иска PCR тестовете за румънците да отпаднат

Туризмът по Северното Черноморие ще претърпи съществени загуби по Великденските празници, в случай че условията за PCR тест за румънците не отпаднат, съобщи Българска национална телевизия.

През последните години доста от северните ни съседи избират да честват Великден у нас. От сектора считат, че загубите ще са по-малко, в случай че се вкарат зелени коридори и отпаднат част от рестрикциите, само че това зависи от здравните управляващи и на двете страни.

В хотелиерския и ресторантьорския бранш са внимателни в упованията си за идните празници. Притеснени са, че румънците са почнали да анулират резервациите си у нас.

" Заради тези PCR проби започнаха доста анулации за направените резервации. Други се въздържат от резервации и към този момент ситуацията е много отчайващо за Великденските празници, а това е интервал, който ние го използваме за един по този начин нелош старт на летния туристически сезон ", разяснява Павлин Косев, ръководител на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Преди няколко дни поради увеличаващите се случаи на заразили се с ковид у нас Румъния вкара ограничавания за влизащите от България. Така всеки румънски екскурзиант, който се прибира в страната си, би трябвало да похарчи 45 евро за PCR тест.

" Искат PCR проби, желаят 10 дни карантина, без значение какво демонстрира пробата. Ако това продължи и тези ограничавания не отпаднат, ще би трябвало да забравим за Великденски туризъм ", споделя проф. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.

Тъй като в страните от Европейския съюз има разнообразни критерии за отваряне и затваряне на границите поради пандемията, от туристическия отрасъл у нас оферират да има зелени коридори за имунизираните туристи.

" Тогава може би ще се облекчат пътуванията. Но всичко зависи от положението на броя инфектирани в тези страни, които желаят да развиват туризъм, а включително и по Великден ", добави проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Друго решение, считат специалистите, е въвеждането на електронен здравен документ, в който всеки ще има досие.

Не липсват и ранни записвания за сезона. 60% от тях са на румънски туристи. 30 на 100 са поляци, чехи и словаци, а останалите 10% са от други западноевропейски страни. От туристическия отрасъл упорстват за ясни критерии към задграничните туристи, които желаят да почиват това лято в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР