Туризмът буквално не работи. Изправени сме пред безпрецедентна криза в

...
Туризмът буквално не работи. Изправени сме пред безпрецедентна криза в
Коментари Харесай

Ангелкова: Вътрешен ресурс да възстанови туристическия бранш

Туризмът безусловно не работи. Изправени сме пред невиждана рецесия в международен мащаб. Ако през май месец можем да осигуряваме вътрешен туризъм и туризъм със съседите, това ще помогне.

Това сподели пред Българска национална телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова.

“Никой не знае какъв брой и докога ще продължи това състояние. Навсякъде е срив, сега туризмът не действа ”, уточни Ангелкова и добави, че към момента е допустимо, въпреки и с късен старт, да има летен сезон. Правим всичко допустимо с туроператорите да не се анулират резервации за юли и август месец, изясни министърът.

Ако в оптимистичен сюжет стартираме да възобновяваме бранша от май месец, преди всичко разчитаме на вътрешния туризъм. Обсъждаме благоприятни условия за ваучери за отмора с работодателите и банките, с цел да може българите да изкарат почивката си в страната, уточни Ангелкова.

По думите й, по време на изключителното състояние отпада клаузата туроператорите в 14-дневен период да възвръщат сумата поради анулация на пътешестване. За тази цел, министерството на туризма и КЗП създават предложение за ваучери за туристите, с цел да се предотвратят банкрути на туроператорите.

Министър Ангелкова заяви, че отвън границите на страната към момента има наши сънародници. Все още има туристи в Куба, Доминикана, Занзибар, Великденските острови. Те са самостоятелни, създали са резервации през разнообразни онлайн платформи и е доста мъчно в тези условия на затворени граници да се планува по какъв начин ще се реализира пътуването им, сподели още тя.

Възможно е неусвоени средства от европейските стратегии да се употребяват за сферата на туризма. В момента се вършат плановете и ще можем да се възползваме, изясни Ангелкова.

Запитана по какъв начин си изяснява това, че Банско се е трансформирал в огнище за ковид, Ангелкова сподели, че е била сюрпризирана от обясненията на лекари и експерти, противоположни на това, че планината е здраве.

Обмисляме вид хотелите у нас, както в Гърция, в Испания и други страни, да бъдат превърнати в места за настаняване на хора под карантина. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР