Туризма предизвиква управляващите така е озаглавена позицията на Сдружението на

...
Туризма предизвиква управляващите така е озаглавена позицията на Сдружението на
Коментари Харесай

Туроператорите с тежки въпроси към управляващите заради липса на COVID мерки за тях

" Туризма провокира ръководещите " по този начин е озаглавена позицията на Сдружението на и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма " във връзка неналичието на целева поддръжка за бранша. Ясно е, че такава няма след решенията на Министерски съвет, във връзка стягане на ограниченията против COVID-19 до 21 декември, пишат от сдружението.
Ето и позицията им:
" Българските туроператори и туристически сътрудници за следващ път обръщат внимание, че техният бизнес е единственият, който е в ефикасен от март месец насам. Спадът в активността им е над 95%. Няма бизнес, който да оцелее при справедлива неспособност да действа към този момент 9 месеца, без хоризонт за рестарт и без да бъде подкрепят. Отговорно заявяваме, че сме единствената страна, членка на Европейски Съюз, която не е подкрепила туроператорите и туристическите организации. Изумени сме от тоталното игнориране на проблемите ни и от нежеланието на ръководещите да помислят за нас.
Настояваме държавното управление незабавно да вземе съответно решение за нашия бранш и да разгласи обществено поддържа или изоставя отрасъл, който през 2019 година е дал към 8,55% от Брутният вътрешен продукт на страната. През 2019 година приходите от входящ туризъм са 3,7 милиарда евро, а от произлязъл – 1,5 милиарда евро или общо към 5,2 милиарда евро. Предварителните данни демонстрират, че Брутният вътрешен продукт на България за 2019 година е 60.7 милиарда евро.
 840 туроператори и туристически сътрудници желаят от COVID-помощта 840 туроператори и туристически сътрудници желаят от COVID-помощта
840 туроператори и туристически сътрудници подадоха заявки за помощта от 10 млн. лв. по оперативна стратегия „ Иновации и съперник...
Туроператорският бранш поддържа към 16 000 високоплатени работни места, и е главен шеф на екскурзоводите в България. Всички работещи в бранша имат фамилии, голямото болшинство са младежи, избрали да останат в страната ни, които са взели заеми, с цел да поддържат естествен витален стандарт. Масовите банкрути на Търговско отделение, биха довели до недоволството на към 320 000 клиента, предплатили за неосъществени по време на К-19 рецесията пакети, до финансова неустойчивост на хиляди фамилии и неспособност да се погасяват заемите, увеличение на междуфирмената задлъжнялост, разбиването на един строен бранш от туризма, работещ транспарантно и спазващ постоянно буквата на Закона. Това ще отвори „ вратите “ да нахлуят непознати туроператори, които бяха подкрепени към този момент от техните страни, претърпели К-19, налагайки високи цени на българския туристически пазар, обслужвайки българските туристи и най-важното - плащайки налозите си отвън страната ни.
Изключително сме обезпокоени, че ограниченията, оповестени на днешния Министерски съвет, още веднъж подминават с конкретика нашия бранш. Отново ние сме в „ зоната на предвидимото и предстоящото “.
Настояваме да получим безапелационни отговори на следните сложени въпроси:
Кога и в какъв размер ще бъде подкрепят бранша на туроператорите и туристическите сътрудници?
От къде да набират туристическите компании нужния финансов запас за месечните си разноски за оборотен капитал?
 Европейска комисия утвърди субсидирането на туроператорите за проведени чартърни полети Европейска комисия утвърди субсидирането на туроператорите за проведени чартърни полети
Министерството на туризма е получило нотификация от Европейската комисия (ЕК) за утвърждение на целево субсидиране на чартърните полети,...
При условия на „ затворен бизнес “ с акт на държавен орган, по какъв начин обявените 439 туроператорски и турагентски компании /от общите над 3400/, получили финансиране по европрограми за МСП, ще поддържат мин. 3 месечна стопанска активност, по условия на ОПИК и обвързване по подписан административен контракт?
От къде туроператорите и туристическите сътрудници да обезпечат 40% финансов запас за своите служащи по мярката 60/40, в условия на спряна съществена активност?
Ще бъдат ли обезщетени самоосигуряващите се шефовете на ЕООД, които към този момент 9 месеца са оставени без всякаква обществена и финансова помощ, заради обстоятелството, че не попадат в обсега на стратегиите на МТСП?
Бизнес, чиято съществена активност започва напролет на всяка календарна година посредством даване на услуга, която се възнамерява и осъществя в интервал от 3-6 месеца, по какъв начин ще приключи финансовата си отчетна 2020 година, след 9 месечен спад в активността от 95%?
При негативен баланс, в края на отчетната финансова година, по какъв начин ще се обезпечи излекуване на компаниите за присъединяване в бъдещи европрограми и финансови планове, наедно с националния проект за възобновяване и резистентност за 2021-2027?
 Туроператорите се срещнаха с Борисов, 10 млн. лева отиват незабавно за тях Туроператорите се срещнаха с Борисов, 10 млн. лева отиват незабавно за тях
10 млн. лева към този момент са заделени в помощ на туроператорите. Очаква се от тях да се възползват над 3 000 компании, главно туристически сътрудници...
Как да осигурим запас за компенсиране на нашите клиенти, чийто проведени пътувания за идните коледни празници са към този момент провалени?
Ще бъдат ли подкрепени компаниите, които имат капиталови заеми?
Поставените ни претенции са ясни, обосновани с числа, които сме се постарали да обобщим и с образци от другите европейски страни, където туроператорите получиха първи транш финансова помощ за избавяне, втори транш – за поддръжка и в този момент получават третия транш – за рестарт.
С последната промяна на Времената финансова рамка, Европейска комисия приветства целенасоченото подпомагането на предприятията в потребност, посредством покриване на част от разноските им, за да се предотврати утежняването на финансовото им положение, да се поддържа стопанската им активност и да им се даде постоянна платформа за възобновяване.
Настояваме за включването ни в проекта на държавното управление за незабавна финансова поддръжка, вследствие на спряна активност от 13.03.2020 до момента. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР