Туристите да плащат част от таксите за отмяна на почивката

...
Туристите да плащат част от таксите за отмяна на почивката
Коментари Харесай

Плащаме такса при отменена ваканция

Туристите да заплащат част от таксите за анулация на почивката си при форсмажорни условия, оферират туроператори от страните от Европейски Съюз, които са пуснали петиция за смяна на Европейската инструкция за пакетни пътувания. Документът към този момент е подписан от 3200 души. За да може да влезе за разискване от евроинституциите, броят им би трябвало да стигне най-малко 6000, написа организация „ Монитор ”.

Основната причина за настояването е, че съгласно директивата туроператорите са длъжни да върнат на своите клиенти сумите за провалени пътувания в границите на 14 дни. У нас срокът бе продължен до 12 месеца. Сред останалите други възможности на потребителите са ваучер за цената на анулираната почивка или отсрочване във времето на към този момент резервираната отмора.

Петицията гласи още, че туристическите оператори правят редица предплатени заплащания на самолетни билети, прехвърляния, хотелско настаняване или екскурзии още преди реализирането на пътуването. В случай на пандемия обаче, те нямат право да таксуват своите клиенти за осъществените предварителни услуги. По думите им неналичието на помощ за по-малките и междинните компании в бранша би довела до ограничение на разнообразието от услуги и всеобщи банкрути.

Според данни, предоставени на „ Монитор “ от Европейския потребителски център (ЕПЦ), през интервала 1 март - 1 септември българските туристи са си получили назад над 50 000 лева.   Сумите по претенциите варират от 14 до над 4000 лева По време на изключителното състояние и последвалата епидемиологична конюнктура (март – септември) в ЕПЦ са постъпили над 1000 тъжби. Почти половината от тях (401) са по отношение на интернационалните полети, а 177 от случаите са свързани с анулирани от самолетната компания на полети.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР