Туристическото министерство представи идеен проект на първия по рода си

...
Туристическото министерство представи идеен проект на първия по рода си
Коментари Харесай

Министерството на туризма представи идеен проект на задължителен Туристически гаранционен фонд

Туристическото министерство показа абстрактен план на първия по рода си наложителен Туристически гаранционен фонд . Целта му ще бъде да обезщетява пътуващите в случаите на несъблюдение на поетите задължения от страна на туроператори и да обезпечава отговорността на туроператорите – като отбрана против тяхната неплатежоспособност и несъстоятелност.

„ Задачата на страната и наша цел е да бъдат основани обективни условия за бизнеса в интерес на всички заинтересувани страни и на национално равнище да се осъществя по-добра отбрана за крайните консуматори на пакетни туристически услуги “, подчертаха отрасловият министър доктор Илин Димитров и заместник-министър Ирена Георгиева, които показаха създадената идея на Гаранционния фонд. Идейният план беше основан в съдействие с представители на Българското актюерско сдружение и показан пред организациите, представляващи сегмента на туроператорите в туристическия бранш – АБТТА, Обединение „ Бъдеще за туризма “, Сдружение „ Туризъм “ и БАТА.

Един от целите на туристическото министерство през миналите месеци беше продължаването на работата по създаване на модел на Гаранционен фонд за застраховане отговорността на туроператорите според Директива /ЕС/ 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година, в това число и създаването на предложение за идейна идея за наложителен гаранционен фонд.

„ Този фонд е една дребна стъпка в посока изсветляване на бранша, което е част от нашата политика “ , съобщи министър Димитров, добавяйки:

„ Това е още едно изпълнено заричане от целите, които очертахме при встъпването в служба на служебния кабинет, значимо беше да сложим началото, защото от години се приказва какъв брой е значимо за бизнеса да съществува подобен инструмент като детайл от националната отбрана против несъстоятелността на туристическите организации. “

За потребността от съществуването на сходен фонд се заприказва изключително интензивно по време на невижданата рецесия с COVID-19 . Тогава министерството направи изследване на непознатия опит на Полша, Германия, Дания и Англия, въз основата на който се разглеждаха разнообразни разновидности за дизайн на Гаранционния фонд. Беше събрана и предоставена наличната информация за актюерски разбор със съдействието на Национален статистически институт и Национална агенция за приходите. Беше образувана Работна група и се организираха поредност от срещи със заинтригувани страни. Българското актюерско сдружение, поддържа със своята експертиза и характерен разбор работата на специалистите в МТ, като резултатът под формата на идейна идея беше показан в границите на тази среща.

Създаването на 3 стълба за издграждането на съществуващия до момента режим на поръчителство посредством застраховки с въвеждането на наложителен Туристически гаранционен фонд /ТГФ/, посредством който да се добави и да се обезпечи в допълнение националната отбрана против неплатежоспособност на туроператорите , би бил реален и релативно елементарен за създаване механизъм по оценка на специалистите. С такава конструкция и посредством въвеждане на подобаващи механизми и спомагателни условия – в това число за прелиминарен и настоящ надзор на активността и отчетността на туристическите уредници на пакетни пътувания и адекватността на обезпечаваните от тях компенсации – би могло в рационален кратковременен проект да се обезпечи на национално равнище нужната отбрана за потребителите, произлизаща от условията на Директивата, съобщи заместник-министър Ирена Георгиева.

Необходимо е преуреждането на бизнес модела и на режима на действие и контролиране на активността на туроператорите, което да докара до възстановяване на качеството на предоставяните услуги и по-добра отбрана за потребителите, акцентира тя.

Първоначалните математически модели демонстрират, че с цел да се натрупа финансов запас във фонда , вноската на туроператорските организации ще бъде в размер на 0,1% от оборота им, което към този миг ще значи вноска сред 80 и 1000 лева . Замисълът е фондът да покрива изплащането на компенсации над лимита на отговорност по застраховката в случаи на неплатежоспособност, при краткотрайна несъстоятелност (проблем с ликвидността) и при възможни непредотвратими и изключителни условия.

„ Въвеждането на работещ гаранционен фонд е съществено решение, което изсква законодателни промени и тясно бъдещо съдействие с представителите на бизнеса “, акцентира Георгиева.

Предвид събитието, че въвеждането на гаранционен фонд изисква изменение на нормативната уредба и съществуващата институционалната рамка, след разработване на предложение за законови промени се планува необятно публично разискване с всички заинтригувани страни и институции.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР