Туристическият бранш масово иска оставката на ресорния си министър Николина

...
Туристическият бранш масово иска оставката на ресорния си министър Николина
Коментари Харесай

Коронавирусът взима главата на Ангелкова? Масово искат оставката й!

Туристическият отрасъл всеобщо желае оставката на отрасловия си министър Николина Ангелкова. Facebook групите и страниците са нажежени до алено от дейностите и изявленията на отрасловия министър. Още от предишното лято туроператори, хотелиери, концесионери, туристи и всички, които са свързани с туризма са вдигнали ръце от ведомството, което върви след проблемите в бранша. Коронавирусът обаче сподели, че … царят е гол!

Туристическият отрасъл спря да работи! Буквално! Туроператорите не продават почивки, а хотелиерите затвориха порти! Не работят заведения за хранене и СПА центрове! Заваляха писма към министерството на Ангелкова, което замязя на работилницата на Дядо Коледа – единствено, че не за дарове, а с молби за конкретика и ясни дейности, защото всичко беше в пожелателен темперамент. Туроператорите незнаеха по какъв начин и от кое място да върнат парите на клиентите си за заплатените преди месеци почивки! Започнаха да „ горят “ почивки – губещи бяха туроператори и крайни клиенти. Ножът бе опрял до кокала, а секторът, който налива милиарди в стопанската система на България, искаше страната в този тежък миг да застане до него с бързи и съответни ограничения, с каквито редица европейски страни бързат да спасят туризма си. Действията от началото на рецесията досега не удовлетворяват сектора.

Припомняме Ви, че Ангелкова не облече и жълта жилетка, с цел да потвърди, че е до бранша си в миг, когато браншът се надигна при започване на годината за решение на натрупалите се проблеми, искайки понижаване на ДДС-то, както и отлагането на Наредба Н-18 в този тип. Този министър на туризма влиза в историята като Г-жа Ръст – като щраусът, който надълбоко си е заровил главата в земята и отхвърля да види огромните проблеми в сектора, да застане до него – освен на думи.

Дългото ръководство на Ангелкова на туризма е почтено за връх на Гинес и е показателно, че в България човек, който няма нито тапия в областта на туризма, нито един действителен ден трудов стаж в туризма, може да стане министър на туризма. Цялото й държание предизвика все по-яростни мнения в обществените мрежи, а огромни експерти в сектора неведнъж, даже и през днешния ден изрично декларират, че Николина Ангелкова не става за министър на туризма. Всеки ден нейното наличие в политиката доста отблъсква последователи на политиката на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Коя е Николина Ангелкова?

Родена е на 30 ноември 1979 година в Крумовград. Завършва Бизнес учебното заведение на Харвард по стратегия за управителни фрагменти „ Развитие на лидерски умения “, заплатен обучителен курс, в края на който получава документ, а не степен, както и статут на ученик. След това приключва магистратура по право в УНСС и специализира „ Фирмено ръководство “ в Института за следдипломна подготовка на УНСС. Специализирала е още финансово ръководство на структурните фондове на Европейски Съюз, европейско право и районна политика и структурни фондове в Института по обществена администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна промяна в Нант, Франция. Между 2002 и 2006 година е ръководител на Асоциацията за правно развиване, като по едно и също време с това е стажант в Групово дело „ Околна среда “ на Европейската комисия и консултант към ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП-Европейски демократи в Европейския парламент.

Ангелкова има и частен бизнес. От 2005 до 2010 година е притежател на компанията „ Николова и сътрудници консулт “, а от 2007 до 2009 година е общоприет шеф на компанията „ Херчеса България “ ЕООД. От 2009 до 2010 година е шеф на „ Хелектор България “ ЕООД. След това управлява звено „ Контрол, връзка и съгласуваност “ в Министерството на районното развиване и благоустройството. От 2011 година е член на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “. През 2013 година става заместник-министър на районното развиване и благоустройството. На 6 август 2014 година е определена за министър на превоза, осведомителните технологии и известията в служебното държавно управление на Георги Близнашки. Остава на този пост до 7 ноември 2014 година, когато е определена за министър на туризма във второто държавно управление на Бойко Борисов. Отново е министър на туризма в третото държавно управление на Бойко Борисов. (Информацията за биографията е от Уикипедия)

Малка част от мненията на експерти в сектора във фейсбук!















В цифровото пространство Ангелкова от дълго време е изгубила доверието на огромна част от туристическия отрасъл. Трудно може да се намерят положителни думи. Масово валят отрицателни мнения, като това не е от през вчерашния ден, нито поради ковид, а от дълго време, доста от дълго време. На този стадий малко на брой от сектора си разрешават на глас да изрекат, че желаят оставката на министъра на туризма, защото се притесняват това да не окаже въздействие на бизнеса им. Говоренето на Ангелкова на обществени места?

Заучени изречения на служител, в сравнение с човек, който приказва със сърцето си за развиването на туризма, разясняват експерти. Като водеща профилирана медия за туризъм в България, може да посочим, че нееднократно, сме отправяли сигнали до министерство за разрешаване на значими проблеми в туризма, само че отговор не сме получавали. Такова е държанието и към редица други медии, споделяли са сътрудници.

Отговори има единствено на запитвания за положителни резултати и начинания. Като медия в никакъв случай не сме отказвали да посочим и положителните практики, постоянно даваме естрада на министерството на туризма, само че не можем да си затворим и очите за пропуснатите благоприятни условия.

Бизнесът в туризма през днешния ден има право в този момент да получи поддръжка, тъй като посреща и обслужва гостите на България, основава стотици хиляди работни места в областта на хотелиерството, ресторантьорството, СПА и балнео комплексите, туроператорството. Да не забравяме екскурзоводите, ами транспортните фирми…, има и куп още други бизнеси, които са част от туристическата картина на България.

Днес те са усещат предадени и не се срамят да го напишат във фейсбук. Чувстват се омерзени, че десетилетия са работили почтено, вложили са милиони, а в този момент са изкарани безотговорни.

*Източник: Руслан Йорданов, https://bgtourism.bg/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР