Туристически обиколки с екскурзовод на чешки език по Карловия мост,

...
Туристически обиколки с екскурзовод на чешки език по Карловия мост,
Коментари Харесай

Карфиол и по-евтина бира: Прага поставя местните туристи на първо място

Туристически обиколки с екскурзовод на чешки език по Карловия мост, по-евтина бира в обичайните кръчми в Стария град, включване на обичайния пържен карфиол в менютата - бизнес секторите в Прага, които разчитат на туризма, се ориентират към локалния пазар, с цел да оцелеят през летния сезон.
Пример за това са Ян Валента и брачната половинка му Зузи, които девет години са градили своята компания за гастрономически турове, насочени главно към чужденците.
След като коронавирусът затвори границите по целия свят и принуди туристите да си стоят вкъщи, бизнесът им спрял изцяло.

" Градили сме го девет години и в този момент нямаме нищо ", сподели Валента, който в този момент предлага своите турове " Вкусът на Прага " ( " Taste of Prague " ) на чешки и слага ударението към този момент не върху чешката просвета, а върху локалните квартали.

" Започваш да цениш нещо, едвам като го загубиш ", прибавя той. За 2019 година Прага е приела над 9 милиона туристи, което я прави четвъртия най-посещаван град в Европа след Лондон, Париж и Рим, сочат данните на Евромонитор. Но в този момент, когато по павираните улици и в бароковите църкви ги няма нормалните тълпи от задгранични туристи, заведения за хранене, кръчми, кафенета и прочие трансформират метода и цените си.

" Преди въобще не бихме седнали на по пиво в сходно заведение поради туристическата атмосфера и високите цени ", сподели 56-годишният Петър Копас, до момента в който отпиваше от халба пилзенско питие в празна механа на " Староместки намести " (Стария градски площад), която в този момент е понижила четворно цената на бирата.
Чешката държавна организация по туризма " Чешки туризъм " (CzechTourism) също се включва с проект за 350 милиона крони (14,76 милиона долара) за възкръсване на туристическия бранш. Той планува наред с другото рекламна акция на вътрешния туристически пазар и да бъдат привлечени туристи от прилежащите страни.
Туристическият бранш заема към 3 % от стопанската система на 10,7-милионната страна и дава към 60 % от общите доходи на Прага, което значи, че неналичието на непознатите туристи ще отвори сериозна дупка в бюджета.

По оценки на " Чешки туризъм " приходите на страната от туризма ще спаднат съвсем на половина през 2020 година - за предходната година те се равняват на 300 милиарда крони (12,65 милиарда долара). За Прага този дял ще бъде към 60 %, т.е. загубата ще бъде в размер на 64 милиарда крони (2,70 милиарда долара).
" Целта за тази година е да оцелеем ", сподели пред Ройтерс шефът на " Чешки туризъм " Ян Хергет.
Ресторантите и кръчмите пробват да се задържат на повърхността посредством ограничения като смяна на менютата, с цел да включват оферти на търпими цени, защото средностатистическият чех няма такива приходи като задграничните туристи.

" Амбиенте Груп " (Ambiente Group) е приложила този метод в множеството от 26-те си заведения за хранене, с цел да направи менютата си по-привлекателни за локалните, в това число заменяйки черния хайвер с по-традиционното предястие пържен карфиол в известното кафене " Савоя " (Cafe Savoy) в Прага, сподели Яна Биликова, креативен шеф в групата.
" Опитахме да опростим това, което предлагаме, като в същото време запазим преживяването същото ", сподели тя и приведе като образец в тази посока новото меню за дегустация, включващо три блюда за към 900 крони в ресторанта на групата " Ла Дегюстасион Боем Буржоаз " (La Degustation Boheme Bourgeoise), който има звезда " Мишлен ". Допреди пандемията имало меню с 10 блюда, което коствало 3000 крони (126,51 долара).

Освен това общинската администрация в Прага има намерение да похарчи 121 милиона крони за ваучери, които да могат да се употребяват тук-там като музеи, галерии и зоологически градини, както от чехите, по този начин и от туристите от прилежащи страни като Словакия, Полша и Германия.

Майкъл Кан, Ройтерс/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР