Туристи масово отказват резервации в Гърция заради бушуващите в страната

...
Туристи масово отказват резервации в Гърция заради бушуващите в страната
Коментари Харесай

Нашенци в паника, отменят ваканции в Гърция заради пожарите

Туристи всеобщо отхвърлят резервации в Гърция поради вилнеещите в страната горски пожари. Пушеците трансфораха въздуха в отровен. Цяла Северна Гърция е покрита от облаци пушек и прахуляк и хората носят маски на открито. Втори ден небето на Атина е покрито с пушек от пожар, който бушува в подножието на планината Парнита. Миризмата на изгоряло се усеща в цялата гръцка столица. Гъстият пушек над Гърция се разпростря чак до островите Малта и Сицилия, написа Труд.

Остават в действие рекомендациите на гръцките управляващи по отношение на влошеното качество на въздуха в регионите наоколо до пожарите. Препоръчва се уязвимите групи (възрастни, дребни деца и хора с респираторни заболявания) да останат по домовете си при затворени прозорци.

Пожарите в Гърция не стихват, а вредите са големи. Хората се изтеглят, а хиляди домашни любимци се губят и озовават на улицата и евентуално биха се задушили без помощта на доброволци.

Огнената буря бушува за шести следващ ден в Александруполис, Родопите и Кавала. В Комотини се намира български екип от пожарникари и водоносни коли. 

Част от българските туристи бързо напуснаха Александруполис още в първите часове на огненото злополучие. Бягат туристи и от Кавала и Халкидики, където също димна завеса задушава атмосферата.

В капан са и българските водачи на камиони, които са блокирани на пристанището в Александруполис поради задимяване по автомагистралата. Шофьорите се тормозят, тъй като имат периоди за доставка, а не знаят по кое време ще могат да отпътуват от пристанището.

Пожарите в Гърция рисково доближават българска граница. Титаничната битка със стихията продължава по фронтовете на връх Парнита. Огънят стремително се движи по посока на Атина. В северозападната част на гръцката столица - в атинския квартал Ано Лиосия, доброволци избавиха десетки домашни любимци - котки, кучета, костенурки. Без техните грижи животните, които изгубиха стопаните си, най-вероятно щеше да са изпепелени от огнените езици.

В област Еврос, Северна Гърция, са изгорели 1200 пчелни кошера, 910 дребни животни, осем крави и над 50 пасища. В област Фтиотида в Централна Гърция са изгорели 5000 декара за няколко часа. Там е имало стада, които фермерите не са могли да спасят. Загинали са повече от 500 животни.

Унищожителните пламъци, разпалвани от мощния вятър и сухото време през последните месеци, не стопират да нанасят големи и скъпоструващи за страната вреди.

Пожарната конюнктура в Гърция продължава да бъде усложнена, като се чака ветровете да затруднят в допълнение преодоляването на пожарите, предизвестяват от Ситуационния център на Министерството на външните работи. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР