Тунизийският парламент започна обсъждане на законопроект, който би криминализирал всяко

...
Тунизийският парламент започна обсъждане на законопроект, който би криминализирал всяко
Коментари Харесай

Тунис обсъжда законопроект за криминализиране на нормализирането на връзките с Израел

Тунизийският парламент стартира разискване на законопроект, който би криминализирал всяко нормализиране на връзките с Израел, защото бомбардировките над Газа се ускоряват и броят на жертвите надвиши 9000.

Проектът, по който разискванията започнаха в четвъртък, дефинира „ нормализацията “ като „ признание на ционисткото образувание или определяне на директни или непреки връзки “ с него, закононарушение, което би се класифицирало като „ държавна измяна “.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Затвореният водач на тунизийската съпротива Ghannouchi стартира гладна стачка „ Това е сериозен миг “: тунизийските протестиращи показват поддръжка за Палестина Семейства на затворени тунизийски опозиционери желаят от ICC да проверява президента Европейски Съюз да стартира да отпуска пари на Тунис по пакта за миграцията завършек на списъка

Всеки, приет за отговорен в „ закононарушението на нормализацията “, може да получи от шест до 10 години затвор и санкция от 10 000 до 100 000 динара (3 155 до 31 553 долара), се споделя в текста. Рецидивистите могат да получат доживотни присъди.

В допълнение, законопроектът ще забрани всяко взаимоотношение сред тунизийци и израелци, в това число на „ събития, демонстрации, срещи, изложения и надпревари “ във всевъзможен подтекст, без значение дали са „ политически, стопански, теоретичен, културен, артистичен или състезателен “ в територия, държана или окупирана от Израел.

„ Пълно единодушие “

Предложението за възбрана на връзките с Израел наподобява необятно известно в Народното събрание и измежду обществеността, споделиха депутати.

„ Има цялостно единодушие сред президента, Народното събрание и публичното мнение “ по този въпрос, сподели ръководителят на Народното събрание Брахим Будербала пред депутатите при започване на сесията.

„ Ние мощно имаме вяра, че Палестина би трябвало да бъде освободена от реката до морето … и че би трябвало да бъде основана палестинска страна със заветен Йерусалим като нейна столица “, сподели той.

Законодателството беше направено в края на октомври от група законодатели, които поддържат президента Кайс Сайед, самостоятелен професор по право, който беше определен на поста през 2019 година

Сайед укрепи властта си и разруши съперниците си, откакто през 2021 година стартира присвояване на властта, което смъкна някогашния парламент и министър-председателя. Новият парламент на Тунис беше определен през януари и има 160 депутати.


Сайед е корав бранител на палестинската идея, откогато влезе на политическата сцена, заявявайки, че е „ обвързване на Тунис да застане до палестинския народ “ и че всеки, който възстановява връзките с Израел, е „ изменник “.

Неговите усеща наподобява се споделят от огромна част от тунизийците, които излязоха на улиците с хиляди, с цел да изразят поддръжката си за палестинците и да осъдят израелските офанзиви против Газа след експлоадирането на войната.

Повече от 9000 палестинци, в това число над 3600 деца, бяха убити в Газа, откогато Израел стартира да нападна анклава в отговор на изненадващите офанзиви на Хамас против Израел на 7 октомври. Атаките на Хамас убиха 1400 души, най-вече цивилни, споделиха израелските управляващи. < /p>

Древна еврейска общественост

В Тунис има дребна еврейска общественост, наброяваща към 1000 души, множеството от които живеят в затворени квартали на южния остров Джерба.

Най-старата им синагога, El Ghriba, е мястото на годишно еврейско поклонение, което събира хиляди на острова всеки май от цялостен ​​свят.

Тази година тунизийски военноморски гвардейци нападнаха святото място по време на поклонението, стреляйки с патрони пред синагогата, убивайки петима души, в това число двама еврейски богомолци.


Символ на еврейското завещание на Тунис още веднъж беше нападнат на 17 октомври, когато навалица от протестиращи, разярени от кръвопролитията в Газа, подпалиха празна еврейска синагога, в която се обитава светилището на равин от 16-ти век в град Ел Хама в провинция Габес.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР