Тунел „Витиня“ на магистрала „Хемус“ най-накрая ще бъде окончателно пуснат

...
Тунел „Витиня“ на магистрала „Хемус“ най-накрая ще бъде окончателно пуснат
Коментари Харесай

Пускат тунел „Витиня“ след 4-годишен ремонт


Тунел „ Витиня “ на автомагистрала „ Хемус “ най-сетне ще бъде дефинитивно пуснат в придвижване.От Пътната организация оповестиха, че придвижването и през двете тръби ще бъде отворено към 12.00 часа.

Около 4 години продължи ремонтът на оборудването, което го трансформира в най-дълго ремонтираният тунел.

Ремонтните работи започнаха през 2017 година, откакто е открито, че тръбата не дава отговор на условията за сигурността на пътуващите. Подобен ремонт на тунела не е юридически от построяването му през 1984 година След първичния оглед преди 4 години е открито, че ремонтът на тунела ще е доста по-сложен от плануваното.

Установени са кухини сред първичната и вторичната облицовки и сред тунела и планината. Стоманената армировка е била в положение, в което носимоспособността ѝ е щяла да стане нулева и при напълно дребно влияние е имало заплаха да се свлече цялата скална маса.

По време на ремонта за увеличаване на тунела и попълване на кухините е инжектиран специфичен бетонов разтвор през направени за задачата 3000 отвора.

Извършено е подсилване на масива и тунелните облицовки, за което са изпълнени анкери с обща дължина към 72 км.

Всичките са инжектирани с близо 7000 литра циментов разтвор за всеки анкер.

Изградена е дренажна система и система за рискови разливи. В резултат от всички действия тунелът към този момент е изцяло изсъхнал и без течове.

В сходство с европейските условия в най-дългия на тунел „ Витиня “ у нас са пробити три напречни галерии, които да свързват двете тръби при положение на повреда.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР