Туган Сохиев, главен диригент на руския престижен Болшой театър обяви,

...
Туган Сохиев, главен диригент на руския престижен Болшой театър обяви,
Коментари Харесай

Под натиск хвърли оставка главният диригент на Болшой театър

Туган Сохиев, основен диригент на съветския влиятелен Болшой спектакъл разгласи, че напуща поста си поради натиска, който му е бил извършен да даде позиция за войната сред Русия и Украйна, заяви Ройтерс. Сохиев подава оставка и като диригент на оркестъра в Тулуза, Франция, където също е поискана позицията му за спора.

„ Днес съм заставен да направя избор сред едното ми музикално семейство или другото. Поискаха от мен да избера едната културна традиция пред другата “, написа Сохиев на британски във Facebook.

„ Реших да подам оставка от позициите си като музикален шеф в Болшой Театр в Москва и в Националния оркестър на Капитол в Тулуза и това ще стане незабавно “.

В изявление за Classical Music News Сохиев споделя, че музиката не се разделя на националности и в никакъв случай не е била присъща на политическите и военни спорове, таман противоположното - музиката сплотява.

" Скоро ще ме помолят да предпочитам сред Чайковски, Стравински, Шостакович и Бетовен, Брамс и Дебюси. Това към този момент се случва в Полша - европейска страна, където е неразрешена съветската музика ".

Сохиев отхвърля да покаже, каквото и да е политическо користолюбие и не е показал такова в дългогодишната си работа като е канел украински музиканти и в Русия, и във Франция, а в Тулуза постоянно са гостували и съветски музиканти.

Миналата седмица Мюнхенската филхармония освободи неотложно основния диригент Валери Гергиев, откакто той не се отзова на апела да осъди съветската инвазия.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР