Цюрих. Хората в Швейцария ще могат законно да променят пола

...
Цюрих. Хората в Швейцария ще могат законно да променят пола
Коментари Харесай

Reuters: Швейцария влиза в авангарда на европейското трансджендър движение: всеки над 16 свободно ще определя пола си

Цюрих. Хората в Швейцария ще могат законно да трансформират пола си посредством посещаване в службата за цивилен указател от 1 януари, което слага страната в авангарда на трансджендър придвижването в Европа, оповестява Reuters .

Швейцария се причислява към Ирландия, Белгия, Португалия и Норвегия като една от дребното страни на континента, които разрешават на човек законно да промени пола си без хормонална терапия, здравна диагноза или спомагателна оценка или бюрократични стъпки.

Съгласно новите правила, записани в гражданския кодекс на Швейцария, всеки на възраст 16 и повече години, който не е под законно забраняване, ще може да поправя своя пол и юридическо име посредством независима декларация в службата по гражданското регистриране. За по-малките деца и тези под протекция на възрастни ще се изисква единодушието на настойника.

Това бележи смяна от настоящия набор от районно предписани стандарти в Швейцария, които постоянно изискват документ от медицински експерт, потвърждаващ транссексуалната еднаквост на обещано лице.

Някои кантони - полуавтономни райони във федерална Швейцария - също изискват от лице да се подложи на хормонално лекуване или анатомичен преход, с цел да промени законно пола, до момента в който за смяна на името може да се изисква доказателство, че новото име към този момент се е употребило импровизирано за няколко години.

Швейцария, от дълго време известна като обществено консервативна, гласоподава през септември за узаконяване на гражданския брак и правото на осиновяване на деца за еднополовите двойки, една от последните страни в Западна Европа, която направи това.

С новите правила за смяна на пола Швейцария се причислява единствено към две дузини страни по света, целящи да отделят избора на пол от медицинските процедури.

Докато някои други европейски народи, в това число Дания, Гърция и Франция, отстраниха условието за медицински процедури, в това число интервенция за промяна на пола, дезинфекция или психиатрична оценка, техните правила изискват спомагателни стъпки или условия.

Правителството на Испания сподели през юни законопроект, който разрешава на всеки над 14-годишна възраст да трансформира пола си законно без здравна диагноза или хормонална терапия. Германия през 2018 година стана първото европейско държавно управление, което вкара алтернатива за трети пол, само че през юни 2021 година отхвърли два законопроекта, целящи да вкарат самоидентификация на пола. Нов транссексуален член на Народното събрание се надява да се оправи с това в сегашния състав на Бундестага и поради наличието на Зелените в държавното управление.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР