Цялото население в ивицата Газа се намира в ситуация на

...
Цялото население в ивицата Газа се намира в ситуация на
Коментари Харесай

Ситуацията в РАФА - обсъждат варианти за операция

Цялото население в линията Газа се намира в обстановка на тежка неустановеност по отношение на снабдяването с храни, предизвести американският държавен секретар Антъни Блинкен преди следващата си близкоизточна обиколка. На фона на интернационалния напън по отношение на Израел да не организира сухопътна атака в Рафа, израелските удари против южния град не престават. Тази нощ са били убити 14 души, по данни на здравните управляващи в анклава. Израелската войска в това време организира огромна интервенция против най-голямата болница в Газа.

Стотици палестинци бягат на юг след огромната израелска интервенция в болничното заведение Ал Шифа в Газа. Контролираните от Хамас здравни управляващи оповестяват за десетки убити и ранени, множеството от които цивилни жители.

" Дойдоха внезапно, просто внезапно. Нямаше опозиция, нищо. Отведоха мъжете ".

Израелската войска популяризира фрагменти, на които се виждат открити в болничните стаи пари, оръжия и експлозиви.

" По време на интервенцията арестувахме повече от 200 обвинени терористи, които се разпитват. Ликвидирахме над 20 терористи в болничния комплекс ", сподели контраадмирал Даниел Хагари, представител на израелската войска.

Израел не се отхвърля и от желанията си да щурмува препълнения с бежанци южен град Рафа, макар апелите, в това число от основни сътрудници като Съединени американски щати, да не го прави. Лидерът на болшинството в Сената демократът Чък Шумър остро разкритикува Нетаняху за войната в Газа и прикани Израел да организира нови избори. На фона на напрежението министър председателят Нетаняху беседва по телефона с президента Байдън - за първи път от месец.

" Обсъдихме последното развиване към войната, в това число уговорката на Израел да реализира военните си цели - елиминиране на Хамас, освобождение на всички заложници и гарантиране, че Газа в никакъв случай повече няма да съставлява опасност за Израел, като в същото време предоставяме нужната филантропична помощ, която ще помогне за постигането на тези цели ", изясни Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

След диалога Белият дом разгласи, че Нетаняху се е съгласил да изпрати екип във Вашингтон, който да разиска с администрацията на Байдън проектите си за Рафа. Американският президент е декларирал, че интервенция там ще бъде неточност.

" Повече от един милион души са намерили леговище в Рафа. Те са бягали от град Газа към Хан Юнис и най-после в Рафа. Няма къде да отидат ", уточни Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на Белия дом.

Преди следващата си близкоизточна обиколка държавният секретар Антъни Блинкен изрази вяра да бъде контрактувано помирение и предизвести:

" 100 % от популацията на Газа е в обстановка на сериозна хранителна неустановеност. За първи път цяло едно население е класифицирано по този метод ", сподели Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати.

Вчера в Доха започнаха нови договаряния за преустановяване на огъня в линията Газа и освобождение на заложници с присъединяване на шефа на Мосад Давид Барнеа. Той към този момент е отпътувал от Катар, само че договарянията сред техническите екипи не престават, заяви представителят на катарското министерство на външните работи Маджед ал Ансари.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР