Цялостната философия на проектобюджета за 2024 година е да не

...
Цялостната философия на проектобюджета за 2024 година е да не
Коментари Харесай

Асен Василев: Цялостната философия на проектобюджета за 2024 година е да не продаваме евтина работна ръка

Цялостната философия на проектобюджета за 2024 година е да не продаваме евтина работна ръка. Няма по какъв начин да станем богата страна, в случай че поддържаме евтина работна ръка, сподели министър Асен Василев пред Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание, където показа главните индикатори на проектобюджета за 2024 година.

Начинът да стигнем средноевропейското равнище е да вършим вложения, които да разрешат на нашите служащи да защитят по-високи заплати. Затова залагаме растеж на заплатите от 11 % - два пъти повече от инфлацията, при опазване равнището на данъчните ставки с единственото изключение повдигането на налога облага на огромните корпорации на 15 %, добави той.

Българската стопанска система в годините беше обвързвана доста с огромните стопански системи на Европейски Съюз, тъй като растежът ни беше обвързван с износа. Със стимулиране на вътрешното ползване този резултат може да бъде отслабен и в случай че там стопанските системи вървят надолу, то при нас също може да има спад, само че той не е толкоз трагичен. В година, в която европейските стопански системи са на ръба на рецесията, ние можем да се похвалим с растеж на Брутният вътрешен продукт от 1,8-1,9 на 100 Това си е триумф за нашата стопанска система и за нашите производители, сподели Асен Василев.

Димитър Радев, гуверньор на Българската национална банка (БНБ), уточни пред депутатите, че прави оценка позитивно бюджета и бюджетната процедура, която се връща към естествения си темп. Очертава се бюджетът да бъде признат преди края на годината и това ще вкара ред в мощно смутения календар. Важно е и преодоляването на инфлацията, присъединението към еврото и поддържане на бюджетно салдо в границите на Маастрихт, сподели Димитър Радев.

 istock istock

Той изтъкна прозрачността на бюджетното финансиране с използване на лист на планове за вложения. Същевременно Радев уточни, че с бюджета се организира проциклична фискална политика, която е причина за макрооикономически несъответствия и по-висока инфлация.

ЕЦБ и Българска народна банка провиждат рестриктивна и антиинфлационна политика. Ние увеличихме условията за минималните запаси на банките, с цел да се оберем непотребната ликвидност и да понижим инфлацията. Антицикличният финансов буфер на банките от 2 % е един от най-високите в Европейски Съюз, акцентира той. За да имат резултат тези ограничения, би трябвало имаме добра съгласуваност в паричната и фискалната политика, сподели Радев. За да има антиинфлационна политика, бих предложил бюджетен недостиг от 1 % от Брутният вътрешен продукт през 2024 година година и уравновесен бюджет в границите на 2026 година, само че това не е реалистично да бъде реализирано. Нужно е обаче да има явен тренд за понижаване на бюджетния недостиг, сподели още шефът на Българска народна банка.

Радев предложи да бъдат заложени бюджетни буфери при сбъдване на макроикономическите опасности. Това може да стане с поддържане на буфер от 9-10 % от уговорката за разноски и бюджетът да се разходва през четвъртото тримесечие, в случай че има проблем в приходите, както и с повишение на минималния размер на фискалния запас, който в този момент е 4,5 милиарда лв..

Любомир Дацов, ръководител на Фискалния съвет, уточни, че изцяло споделя акцентите и рекомендациите на Българска народна банка. Нашата рекомендация със лист с финансови разноски е спазена, само че желая да припомня, че тази процедура съществуваше в интервала 2007-2009 година. Необходимо е да има и авариен лист с планове за вложения, тъй като в страната има проблем с усвояването на финансовите разноски и се усвояват приблизително едвам 30-36 % от заложените. Политиката на бюджета е проциклична и няма по какъв начин инфлацията да спадне през идващите години. Нашата инфлация, по отношение на тази на еврозоната, е три пъти по-висока, сподели Дацов.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По тематаИПИ предлага различен бюджетКаримански: Прогнозата за приходите в Бюджет 2024 е неизпълнимаКак ще се отрази новият държавен бюджет на джоба ни
Източник: Българска телеграфна агенция
заплати бюджет работна ръка ЕЦБ Българска народна банка .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   var qs2 = new Querystring(window.location.search.substring(1)); var pageNum = qs2.get( " page ", " 0 " ); var get_count_commentsNum; // var hash = window.location.hash; // Load comments var commentsRequest = function (article_id, get_count_comments, page) { // if (typeof get_count_comments == " undefined " ) { // get_count_comments = 0; // } // if (typeof page == " undefined " ) { // //get_count_comments = 0; // pageNum = 0; // } else { // pageNum = page; // } pageNum = page; if (pageNum == 0) { get_count_commentsNum = 0; $(`#commentsContainer` + article_id).html(` `); } else { get_count_commentsNum = 1; } //console.log(get_count_commentsNum); $(`#commentsContainer` + article_id).find(`.morecomments`).remove(); Щатски долар.post( " /comments/index/1 ", {comments: " 1 ", page: pageNum, articleId: article_id, linkTo: `//www.pariteni.bg/novini/ikonomika/asen-vasilev-cialostnata-filosofiia-na-proektobiudzheta-za-2024-godina-e-da-ne-prodavame-evtina-rabotna-ryka-247940`, csrf_test_name: `6981432d519207c763417aa97fe25a43`, getCountComments: get_count_commentsNum }, function (data) { if (page!== " undefined " ) { $(`#commentsContainer` + article_id).append(data); } else { $(`#commentsContainer` + article_id).html(data); $(`.comments` + article_id).show(); } /*banner*/ // $(`.comments-item`).not(`.answer`).each( function(index,element) { // if(index % 4 == 0 && in
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР