Цялостна рекултивация ще се извърши на старото сметище в Болярово

...
Цялостна рекултивация ще се извърши на старото сметище в Болярово
Коментари Харесай

Рекултивират сметището в Болярово, 10 години след закриването му

Цялостна рекултивация ще се извърши на остарялото бунище в Болярово Това става допустимо по план на общината, финансиран от Предприятието за действия по запазване на околната среда. На 7 май бе открита и строителната площадка там.

В момента се правят изкопни работи на депонирани боклуци отвън тялото на депото, предепониране на боклуци в контура на тялото на депото, уплътняване и подравняване. Правят се и ровове за полагане на габиони, съобщи БНР.

Десет години след закриването на общинското бунище в Болярово, през 2019 година страната почете настояванията на общинската администрация да отпусне пари за неговата рекултивация. От държавното Предприятие за ръководство на дейностите по запазване на околната среда утвърдиха настояването за отпущането на безплатна помощ в размер на 658 880 лева за реализацията рекултивацията на остарялото бунище в гр. Болярово, което беше закрито през 2009 година

Рекултивацията на остарялото бунище в Болярово има за цел оптимално да ограничи неподходящото влияние върху околната среда на насъбраните боклуци след привършване на употребата му. С плануваните рекултивационни мероприятия се цели понижаване количеството на отделящия се инфилтрат и възстановяване на ландшафта на региона. Освен отвесна планировка, техническа рекултивация е планувана и биологична рекултивация за запазване на повърхностните и подземните води и атмосферния въздух от замърсяване.

В тази връзка от общинското управление напомня, че е неразрешено изхвърлянето на каквито и да е боклуци на това бунище, както и в други региони на общината. Освен, че за почистването на безсистемно изхвърлени боклуци на нерегламентирани места води до утежняване на такса боклук, то вреди и на околната среда, а оттова и на здравето на хората и животните.

За строителните боклуци ще бъде отредена специфична площадка в най-близко време. По отношение на зелените боклуци - треви и друга растителност, която изхвърляме от дворовете си, от общината приканват да ги складираме до контейнерите в чували. Извозването им ще бъде проведено до Регионалното хранилище за ръководство на отпадъците в село Добрич.

Наскоро общината обезпечи в допълнение казани и контейнери, които към този момент са разнесени, според поръчките на жителите на общината, кметовете и кметските наместници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР