Цялостна реформа на социалното подпомагане, по-прецизно насочване на социалните програми,

...
Цялостна реформа на социалното подпомагане, по-прецизно насочване на социалните програми,
Коментари Харесай

Сачева: ГЕРБ гарантира 2000 лв. средна заплата в края на нов мандат

Цялостна промяна на общественото подкрепяне, по-прецизно ориентиране на обществените стратегии, нарастване на размерите на някои помощи, уедряване на пакетите обществени помощи и въвеждане на нови типове. Това е заложено в програмата при нов управнически мандат. Сред целите са още внедряването на повече технологии в образованието и цифровата промяна на пазара на труда, вложения в модернизирането на учебните заведения, като ще построяват STEM кабинети за образование по математика, информатика и естествени науки. Това съобщи министърът на труда и обществената политика и лидер на листата на ГЕРБ-СДС в Добричка област Деница Сачева на онлайн среща с представители на обществени институции в Сливен.

„ Професията обществен служащ е специалността на бъдещото. В момента се създава тактика за развиването на човешките запаси, която да подсигурява уместно заплащане и вложения посредством обучение и образование, и кариерно развиване, както и осъвременяване на работната мощ и работните процеси посредством обезпечаване на екипи с профилирани умения “, сподели още Сачева. Тя добави, че ще бъде основан Кодекс за обществена поддръжка, който да подсигурява ефикасното разходване на обществените финансови средства и да лимитира рисковете от обществено изключване на уязвимите групи.

Ще продължи промяната на обществените услуги за дълготрайна грижа - създаване и съоръжение на нови обществени и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и съпътстващи профилирани и консултативни обществени услуги за хора с увреждания. Ще бъдат основани услуги за хората в неспособност за самообслужване, които са в листата на чакащи за настаняване в домове за възрастни, както и налична среда за хора с увреждания посредством даване на висококачествени помощни механически средства.

В програмата за нов мандат на ГЕРБ е обезпечено минималната заплата в края на мандата да бъде най-малко 500 евро (1000 лева.), а междинната най-малко 1000 евро (2000 лева.). Ежегодно ще се актуализират пенсиите на над 2 млн. пенсионери. Ще се помогне на към 25 000 родители да се върнат на работа като се разширят стратегиите за детегледачки и за детски кътове на работното място. Ще се регламентират благоприятни условия за гъвкаво работно време и съчетаване на професионалния и персоналния живот в напълно нови Кодекс на труда и Закон за поощряване на заетостта.

Министър Сачева сподели още, че на съвещание на Министерски съвет ще бъде призната Наредба за обмисляне на обществените услуги. „ Предоставянето на обществени услуги в страната се усилват всяка година и точно с Наредбата ще бъде направена Национална карта на обществените услуги. По този метод страната поема ангажимент за основаване на цялостна мрежа от обществени услуги в цялата страна в дълготраен проект. Националното обмисляне е изключително значимо, защото то ще е основанието за установяване на пакета от обществени услуги на равнище община и област, за които следва да се обезпечи финансиране от държавния бюджет “, изясни министър Сачева.

По време на срещата бяха разисквани опциите за увеличение на потенциала на обществените центрове и предоставяните от тях услуги, ограниченията за ограничение на КОВИД – 19 и имунизирането на потребителите на обществени услуги.

От своя страна заместител – кметът по обществени действия в община Сливен Пепа Чиликова съобщи, че в общината има добре развита мрежа за обществени услуги. В Сливен следва ремонт на постройката на „ Социалния патронаж “, създаване и възобновяване на обществени заведения за деца и хора с увреждания и бездомни, като и изнасяне на посетителския център на Регионална дирекция „ Социално подкрепяне “ на налично за хората с увреждания място. Чиликова добави, още, че от началото на епидемиологичната конюнктура на всички обществени заведения в общината са обезпечени защитни средства – маски, ръкавици и дезинфектанти.

Участниците в полемиката показаха убеденост, че ще продължи надграждането на положителните практики и политики в областта на обществените действия, както за потребителите на разнообразни услуги, по този начин и за чиновници.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР