Цялата обсесия в Северна Македония, свързана с промените в конституцията,

...
Цялата обсесия в Северна Македония, свързана с промените в конституцията,
Коментари Харесай

Нидерланският посланик: Северна Македония не изпълнява своята част от споразумението с ЕС

Цялата обсесия в Северна Македония, обвързвана с измененията в конституцията, единствено отвлича вниманието от промените, които е належащо да бъдат направени, споделя в изявление за МРТ, представено от Българска телеграфна агенция, посланикът на Нидерландия в Северна Македония Дирк Ян Коп.

Коп е измежду дипломатите, които неведнъж са заявявали неудовлетворението си от неналичието на промени в Северна Македония, за които данъкоплатците от Нидерландия са вложили средства. В изявлението той дава отговор на мненията, след такива негови изказвания, че се намесва във вътрешната политика на страната.

„ Това не е вътрешен въпрос (за Северна Македония), влогът, който Нидерландия направи е голям и това е и наш въпрос. В интерес на моята страна е да поддържа Северна Македония по пътя й към Европейски Съюз, желаеме тази страна да бъде в Европейски Съюз. Но смятам за собствен дълг да видя какво се случва с огромната сума пари, която харчим тук. В моята страна жителите работят интензивно, с цел да заплащат налозите си, те живеят в една от страните с най-високи налози в света. Когато ги попитате защо желаете да похарчите парите си, те ще отговорят – за локални учебни заведения, локална здравна система, локални железопътни гари, локална полиция и ние би трябвало да можем да погледнем жителите в очите и да им разбираем за какво техните пари не се харчат за локални лечебни заведения, а се харчат в Северна Македония ”, показва Коп.

Той напомня, че след скорошните избори в Нидерландия, в страната се следи „ бързо повишаване на партиите ”, които са срещу разширението на Европейски Съюз или в случай че към момента са „ за ” разширението считат, че това може да става единствено при изпълнени условия и критерии. Според него " Северна Македония си играе с огъня " и страната не би трябвало да приема като даденост поддръжката за разширението на Европейски Съюз.

Що се отнася до измененията в конституцията, които опозицията отхвърля да гласоподава, Коп показва, че изискването, вписано в преговорната рамка е, че от тях зависи отварянето на преговорните глави, че с идването на държавното управление на Димитър Ковачевски в Северна Македония и на Кирил Петков в България от всички противоречиви въпроси е останало единствено вписването на българите в конституцията.

„ Говорим за преговорна рамка. Когато тази рамка е налице, би трябвало да се създадат промени. Рамката е контрактувана и не може да се трансформира. И не мисля, че е реалистично и даже допустимо да се случи това, което (председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн) Мицкоски споделя, че след изборите ще реализира по-добър контракт. Северна Македония има най-хубавото предложение, което може да получи ”, споделя Коп.

Според него е пристигнало времето Северна Македония „ да оформи бъдещето си и да стане стопанин на ориста си ”, откакто през всички години, след разпада на Югославия, когато и страните от някогашния Варшавски контракт са стартирали с измененията от по-лоша позиция част от тях към този момент са част от Европейски Съюз, за разлика от част от страните от някогашна Югославия.

„ Моят мотив е, че от самото начало преговорната рамка не е била значима за довеждане докрай на промените. Можехте да ги завършите по време на решение на проблемите с вашите съседи, промените можеха да бъдат направени, до момента в който се приемаше новата методология (за договаряния с ЕС), промените можеха да бъдат приложени, до момента в който върви процесът на конституционни промени и по тази причина приказвах за „ натрупването на оправдания “. Преговорните рамки сами по себе си не са значими. Трябва да организирате промените без значение от преговорната рамка. Мисля, че Северна Македония не извършва своята част от съглашението – нашето съглашение е да приемем Северна Македония в Европейски Съюз, което значи Европейски Съюз да даде финансова и техническа поддръжка, а Северна Македония да приключи промените. Както споделих, в цяла Европа данъкоплатците стартират да питат държавните управления си за какво продължаваме да харчим пари в страни, които не изпълнили контрактуваното – справяне с корупцията, неподкопаване на демокрацията, съблюдаване на върховенството на закона… Става все по-трудно да се отговори на тези въпроси на нашите данъкоплатци “, споделя Коп.

Според него най-спешното, което би трябвало да се промени в Северна Македония е манталитетът.

„ Страната в действителност би трябвало да желае да стане член на Европейски Съюз, би трябвало в действителност да се оправи с корупцията. Мисля, че би било добър съвет страната да бъде извънредно деликатна в запазването на про-реформаторската си народна власт, отбраната на свободата на словото, независимостта на медиите... Без тези неща е неосъществим прогрес. Какво друго би трябвало да направи страната, зависи от Северна Македония, тя е суверенна страна и зависи какви са нейните цели. Тя споделя, че желае да бъде член на Европейски Съюз и по тази причина в тази рамка би трябвало тъкмо да дефинира целите си. Ясно е, че най-голямата грижа за Нидерландия е за върховенството на закона, само че в последна сметка това е вашата страна, а не нашата ", показва Дирк Ян Коп.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР