Цяла седмица се провеждат мероприятия, посветени на 140-ата годишнина от

...
Цяла седмица се провеждат мероприятия, посветени на 140-ата годишнина от
Коментари Харесай

Козлодуй отбеляза тържествено 140 години свобода

Цяла седмица се организират мероприятия, отдадени на 140-ата годишнина от Освобождението на Козлодуй, която се отбелязва на 23 ноември. В 11 часа през вчерашния ден в Ботев парк тържествено бяха открити монументалните петнадесет метрови пилони с националния трикольор, четническото Ботево знаме и знамето на община Козлодуй. Множество поданици от всички обитаеми места на общината, възпитаници от всички учебни заведения и посетители участваха на вълнуващото събитие.
„ Днес, тук, на това значимо за всички нас място, поставихме паметни знаци, с цел да ни припомнят, че с цел да ни има нас, да я има свободата ни, доста други дадоха живота си. Когато сме тук ще си спомняме, че свободата не може да бъде просто подарена. За нея се борим всеки ден, тя е непрекъснат развой и всяко изпитание си струва”, сподели кметът Маринела Николова.
В словото си кметът благодари на инициативните жители Милен Рашков, Драгомир Маринов и Светослав Стамболийски. Те проведоха акция за събиране на средства за издигането на паметните колони със флагове на свещеното място, мястото, където се е клела Ботевата чета. Община Козлодуй поддържа самодейността като обезпечи средства за пилона с общинското знаме.
Тържеството мина извънредно вълнуващо. Историкът Николай Пачев произнесе прочувствена тирада, в която загатна имената на всички, съдействали през днешния ден Козлодуй да е свободен. Прозвучаха химнът на Република България и химнът на Козлодуй, написан от Евгени Панов, в осъществяване на вокална група „ Щуротреска”.
Вечерта от 18.30 часа бяха поднесени венци и цветя в центъра на Козлодуй, а от 19 часа ямболският спектакъл показа постановката „ Чичовци” в Дом на енергетика. Входът за жители бе свободен.
Тържествата на 23-ти ноември започнаха от рано сутринта. В 9 часа пред паметника в село Хърлец поданици и представители на община Козлодуй сервираха венци в символ на респект към героите, отдали живота си в сраженията за освобождението на нашия край.
Община Козлодуй беше провела серия от събития, свързани с годишнината. На 22-ри ноември в заседателната зала на локалната администрация се състоя полемика на тематика „ Свободата – дарена или заслужена”, в която взеха присъединяване възпитаници, историци и жители. Възпитаници от локалните учебни заведения се включиха доста интензивно в полемиката като представяха исторически обстоятелства и изказваха отзиви. По тематиката бяха готови и есета на възпитаници, носещи извънреден прочувствен заряд, посредством който публика беше върната в тежките за българския народ времена на иго. Всички присъстващи се сплотиха към думите от есето на възпитаник от ПГЯЕ: „ Свободата не идва безплатно, а е изстрадана и извоювана с кръвта на най-хубавите синове на Майка България!”
На 13 ноември, в НЧХП „ Христо Ботев”, бе открита галерия на фотографии и книги във връзка 140 години свободен Козлодуй, която е позиционирана и в Дом на енергетика на 23 и 24 ноември.
На 15 ноември,в зрителна зала на читалището бе показана книгата „ 1 000 аргументи да се гордеем, че сме българи”. На срещата участваха ръководителят на общинския съвет Мая Занева, възпитаници, поданици от обитаемоте места, представители на организации. Николина Горова, ръководител на Фондация „ Българска гордост”, направи къса презентация на забавното издание. Целта на срещата бе да се инициира присъединяване на локалната общественост в написването на книга „ 100 аргументи да се гордея, че съм от Козлодуй”. Фактите, които ще влязат в книгата, ще са от най-различни области. Всички поданици, дребни и огромни, могат да изпращат своите оферти на електронната поща на община Козлодуй.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР