Цяла седмица безпрецедентен скандал тресе българските служби в лицето на

...
Цяла седмица безпрецедентен скандал тресе българските служби в лицето на
Коментари Харесай

Как държава и мафия се гушкат с кученца по общи трапези

Цяла седмица невиждан скандал тресе българските служби в лицето на Министерство на вътрешните работи и Агенция „ Митници “. Овъртолени като свински вътрешности в скица с привкус на никотин се оказаха към този момент някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, шефката на митничарите Петя Банкова и двама напълно не инцидентни мъже – бащата и синът Марин и Стефан Димитрови, посочени за проводници и помагачи за огромните контрабандни схеми на известния в престъпните среди цигарен контрабандист Никола Николов – Паскал.

И тъй като в целия сюжет и паяжината от акции, фотоси, документи, конференции, оставки и оправдания на политици сякаш имената на водещите настоящи лица в аферата се потулиха от офанзиви против службите и прокуратурата поради това, че са разкрили схемата, ние ги обобщаваме. За да не се не помнят.

Шефката на „ Митниците “ Петя Банкова, назначена персонално от някогашния финансов министър Асен Василев, както и Марин и Стефан Димитрови, бяха задържани при акция на Комисията за противопоставяне на корупцията и ДАНС. По-късно прокуратурата ги упрекна, а съдът ги прати и за непрекъснато в ареста поради съществуване на данни, че са подпомагали и покровителствали контрабандната активност на Паскал.

Цялата скица лъсна с доброволното подпомагане на показанията пред проверяващите на тогава основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, който с цел да се избави от придобиването на качеството „ обвинен “ пресметливо избра качеството „ очевидец “.

Коцев обаче се оказа не по-малко обвързван със схемата на контрабандистите, откакто самият той в показанията си пред проверяващите признава, че е знаел за незаконната им активност и все пак е поддържал извънредно близки другарски връзки със Марин и Стефан Димитрови – дарове за десетки евро, явки, срещи, запои, релакс в сауни с тях и така нататък

В разгара на абсурда в общественото пространство се появиха два протокола от разпита на Коцев, в които той признава за връзките си с задържаните Димитрови, признава и че е знаел за незаконната им активност. Появяват се и скандални фотоси от телефона на Коцев, на които се вижда по какъв начин се хвали с подарен му часовник за 50 000 лева от татко и наследник Димитрови, фотоси на полуголият основен секретар на Министерство на вътрешните работи в компанията на Стефан Димитров, легнал в релакс зоната на сауна, както и фрагменти на десетки пачки с евро, обкръжили един дребен, почтен пудел, който се вижда на обособени снимки захапал банкноти с евро, а след това се вижда и гушнат от самия Живко Коцев.

На фотосите се появява и някогашният началник на Министерство на вътрешните работи и народен представител от ПП-ДБ Бойко Рашков отново с пудела и отново с контрабандистите, а името му бе употребено и по-късно в разпитите му от Коцев, с цел да оправдае нездравословно околните си връзки с задържаните контрабандисти.

Кучето е най-хубавият другар на индивида, само че в тази ситуация на основния секретар на Министерство на вътрешните работи и благодетелите му може да се окаже, че кроткият пудел на фотосите с пачките и в обятията на Коцев може да им изяде главата. Ако оставим настрани ненапълно комичните елементи в цялата история, свързани с първо подадената, а по-късно оттеглена оставка на служител на реда № 1 Живко Коцев по време на цялостния с нелепи оправдания и обвинявания брифинг на българския министър ръководител – тогава учен Николай Денков, както и последвалото приемане на Коцев в болница с диария тъкмо в деня, в който се говореше, че ще бъде притеглен като обвинен, е хубаво да прочетем случилото се през призмата на това кой кой е.

Защото това на което ставаме очевидци не е нормално престъпно закононарушение с битов темперамент, а е същински взривяване на най-базовите основи и полезности в една демократична страна при съществуването на данни, че страна и мафия си сътрудничат и се гушкат с кученца по общи трапези. Не бива да стопираме и да питаме по какъв начин се позволи сходни хора като Банкова и Коцев да вземат участие в отбраната на националната сигурност на страната и то по-най-високите равнища на властта.

Но с цел да питаме осведомено, би трябвало първо да забележим чии хора са те. Защото би трябвало да сме доста наивни, с цел да си помислим, че те са инцидентно попаднали в Агенция „ Митници “ и Министерство на вътрешните работи, единствено поради неповторимите им професионални качества, въпреки че в една правова страна каквато България претендира, че е би следвало навръх този брезпристрастен принцип да се вършат назначенията.

Петя Банкова е персонален избор и работи под крилото на досегашния финансов министър Асен Василев, чието име също е осветено в разпитите на Живко Коцев като обвързвано със случая. Ден след разгара на абсурда пък съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов самичък си призна, че основният секретар на Министерство на вътрешните работи е негово предопределение – тъй като му вярвал и бил ужасно ченге. Въпреки, че на този пост следва да бъде назначен безусловно безпристрастен политически експерт, се оказа, че една от най-важните длъжности в Министерство на вътрешните работи, а евентуално и освен там, е бил конфигуриран без доста звук точно човек от ПП-ДБ.

Как реагираха политиците от „ Промяната “, които на всичкото от горната страна още бяха на власт, въпреки и в оставка, сега на разкриването на всички мръсни кирливи ризи на упоменатите артисти? Може би смъкнаха доверието си от Коцев? Заявиха, че ще спомагат на следствието? Нищо сходно. Влязоха в режим на отказване и направиха жесток опит за изкривяване на обстоятелствата, като извъртяха фокуса не върху това какво прави Коцев гол в сауната с контрабандисти, а незабавно започнаха да задават въпроси кой и за какво бил пуснал протоколите от разпита на основния секретар, фотосите с палавия пудел с пачките евро на медиите и кой се опитвал надали не да им скрои шапка. За назначилите Петя Банкова в Агенция „ Митници “ и Коцев на върха на Министерство на вътрешните работи не е значимо от кое място са пачките на фотосите и защо са подаръците за по 50 000 лева, а е значимо по какъв начин протоколите и фотосите са изтекли в общественото пространство.

 И това би трябвало да се каже на глас, тъй като историята има неприятното свойство бързо да бъде забравяна, а властимащите каквито бяха и се канят да бъдат след 9 юни ПП-ДБ имат навика да икономисват избрани истини. Трябва да се каже и, че се прави опит историята да бъде сменена.

И по този начин, на прага на избори, които евентуално ще се явят съдбовни за българското общество, което към този момент трета година е баламосвано от кандидатите за най-честни и честни политици в историята на България, е хубаво да запомним имената на главните основни герои в аферата. За да ни си ги предизвикваме още веднъж и с цел да не позволяваме отново да ни баламосват, а и с цел да предотвратим да бъде потулена истината по може би един от най-големите кавги в страната в близкото десетилетие.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР