Цветница е сред важните празници в християнството. На този ден

...
Цветница е сред важните празници в християнството. На този ден
Коментари Харесай

Кога е Цветница през 2024 г.: как да празнуваме и каква е същността на празника

Цветница е измежду значимите празници в християнството. На този ден всички вярващи си спомнят деня, в който Господ влезе в Йерусалим – тогава хората имаха вяра, че Спасителят се е появил на Земята.

Цветница се свързва с влизането на Исус Христос в Йерусалим. Новият завет разказва момента, в който той яхнал младо магаре в града и всички поданици излезли да го посрещнат. Жителите на града поздравиха Исус като цар и покриха пътя му с палмови клончета. Общоприето е, че денят на влизането на Исус Христос в Йерусалим е знак на бъдещото царуване на Бог на земята.

Кога се чества Цветница?

Всяка година Цветница се пада на друга дата, защото празникът се отбелязва седмица преди Великден и ден преди началото на Страстната седмица. През 2024 година се пада Цветница 28 април.

Как се чества Цветница?

Необходимо е да се подготвите за празника авансово – в навечерието на Цветница вярващите освещават върбови клончета на празничното всенощно бдение, което се организира в църквата вечерта. На самия празник вярващите идват да се поклонят и помолят, държейки в ръцете си върба и запалена свещ, като по този метод приветстват идното идване на Христос.

В къщата осветената върба се слага в предния ъгъл зад иконата и се съхранява цяла година – до идната Цветница. Смята се, че благословената върба пречиства и прогонва злите духове и носи шанс.

Прието е да се засажда миналогодишната върба на полето, с цел да пази реколтата. Също по този начин върбовите котки в Рус бяха давани на безплодни дами и заболели, вярвайки, че клоните са надарени с лечебни свойства.

На този ден доста вярващи посещават гробищата и поменават близки родственици. Прието е на гробовете на покойника да се оставя осветена върбова клонка.

Знаци за Цветница:

През вековете на празника са се появили национални знаци за Цветница. Така че, в случай че в този ден духа мощен вятър, тогава лятото дава обещание да бъде ветровито и хладно. Хубавото време демонстрира удобна годишна продукция, до момента в който слана или мъгла заран демонстрират плодородна година.
Ако първите пъпки към този момент са се появили по дърветата, това значи, че през лятото можете да очаквате изобилна годишна продукция от плодове. Също по този начин си коства да слушате птиците: в случай че те крещят мощно, това значи, че лятото е изсъхнало.

Има знаци по отношение на самата клонка на върбата: да вземем за пример, в случай че ядете пъпка от клона, тогава скоро ще пристигна решение на значим проблем. Ако леко ударите животните с клонка, те няма да боледуват през цялата година. И също по този начин – никога не хвърляйте миналогодишната върба на боклука, по-добре я забийте в земята или я изгорете.

Какво не би трябвало да се прави на Цветница:

На първо място, всяка физическа интензивност е неразрешена на Цветница – въздържайте се от разчистване, миене и готвене и посветете този ден на отмора.

Също по този начин на този ден не можете да се карате, да ругаете или да вършиме кавги – денят би трябвало да бъде прекаран в обич и грижа за околните. Но и на Цветница не трябва да празнувате прекалено и да организирате шумни събирания.

Важно е да обърнете внимание каква храна има на трапезата ви – на този ден би трябвало да се съобразите с условията на постите. Вярно е, че на Цветница разпоредбите за постните ястия са леко облекчени: вярващите могат да си разрешат да ядат риба и даже да изпият чаша вино.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР