Цветелина Ватовска изпрати до редакцията на Искра.бг пореден сигнал, с

...
Цветелина Ватовска изпрати до редакцията на Искра.бг пореден сигнал, с
Коментари Харесай

Сигнал за корупция до Искра.бг: Контролирана ли е дейността на нотариусите в Несебър?

Цветелина Ватовска изпрати до редакцията на Искра.бг следващ сигнал, с който алармира за корупционна процедура , обвързвана с несебърски нотариуси. Тя твърди, че не се правят инспекции от страна на Инспектората към Министерство на правораздаването за активността на нотариусите в града и не се назначават спомагателни бройки при състезанията. Проблемът е, че в Закона за нотариусите и нотариалната активност няма ясни и транспарантни критерии за пренасяне и назначение на нотариуси в обещано обитаемо място.

По този мотив от редакцията на медията се свързахме с Цветелина Ватовска . Тя сподели пред Искра.бг :

Според изявления Несебър е седми по величина град с брой изповядани нотариални покупко-продажби в страната. Въпреки това не се афишират спомагателни бройки за нотариуси в региона в оповестените състезания. От друга страна от 15 години, не са осъществявани никакви инспекции от Инспектората към Министерство на Правосъдието на активността на нотариусите в този град. В същото време съдиите по вписванията подават сигнали до Министерство на правораздаването, че защото са доста натоварени и им е належащо отпущането на спомагателни бройки нотариуси, с цел да се облекчи тяхната работа по нотариална активност, само че им се отхвърля с претекста, че бройките се отпускат от Нотариалната Камара, а такива за поредна година за Несебър не са планувани. “

„ Трима нотариуси не могат да обслужват ползите на жителите на подобен огромен размер от покупко-продажби, каквито се изповядат в Несебър, само че места в състезанията за нотариуси за този град не се отпускат. От друга страна още веднъж в Съвета на Нотариусите, към този момент трети мандат взе участие нотариус Мария Бакърджиева, чийто известност е съмнителна заради присъединяване й в редица търговски сдружения и съмнения за осъществяване на лихварска активност, само че все пак нито се прави инспекция на активността й, нито се дава отговор на сигналите, които постъпват против нея в Нотариалната Камара “, акцентира Ватовска.

Мария Бакърджиева. Снимка: Мария Бакърджиева, Facebook

По думите й тя е уведомила нотариалната Камара, по тази причина че адвокатската фирма на нотариус Мария Бакърджиева не приема инцидентни жители , отхвърля нотариални съвещания, изповядваните покупко-продажби не се изчитат на жителите и работното време на адвокатската фирма не се съблюдава, а нотариуската редовно не се явява на работа. Гражданката твърди, че макар подадените от нея сигнали до Нотариалната камара и Инспектората до момента не е осъществявана инспекция против Мария Бакърджиева.

Нотариуската се занимава с спомагателен бизнес – предоставяне на заеми, ръководство на хотели и сдружения, които лишават от времето й и тя не се отдава на специалността си – нотариус. Гражданите са лишени от опцията да създадат консултация с Бакърджиева, въпреки че по закон имат такова право. Забелязвайки, че в нейната адвокатска фирма работата е най–малко и да подтиква помощник-нотариуса си Валентина Илиева, Бакърджиева финансира мъжът й – Даниел Братанов, със заем от 550 000 лв.. На Николай Крачунов от Дебелт Бакърджиева е предоставила заем в размер на 300 000 лв.. Отделно сестра й дава заем на турски предприемач от Бургас при започване на януари 2023 година Тези средства търговецът не е съумял да изплати, при което преподновява заема. Преди време пък нотариуската има близки връзки с Валентин Делев Маринов от Варна, който обилно финансира. Така тя е главния източник на финансиране на хотел „ Инфинити “ във Велинград. След привършване на персоналните взаимоотношения, трансферира вземанията си и посредством нейното сложено лице Ивайло Ляхович прибира дяловете от компанията му “ , уточни Ватовска.

Ивайло Ляхович. Снимка: Ивайло Ляхович, Facebook

Тя попита:

„ Редно ли е, без да се явяваш на работа, да печелиш големи средства, които даваш като банкова институция против рента? “

Цветелина Ватовска помоли да се ревизират платежните документи на Мария Бакърджиева за импортирания локалния налог към Община Несебър . По думите й те се съхраняват по делата и се пазят пет години обратно. Тя е безапелационна:

„ Инспекторите да изчислят налога и да видят има ли разминаване с приложената разписка. Това са налози и средства за Община Несебър. Редно е да бъде осъществена неочаквана и обстойна инспекция. По издадените фактури от осъществените услуги дано се види какъв брой тъкмо е процентът на тези покупко-продажби, които са осъществявани със сформиране и такива без сформиране. Това ще е доказателство към тезата, че нотариус Мария Бакърджиева, няма време и предпочитание да написа покупко-продажби. “

От оповестено в комерсиалния указател излиза наяве, че на 22.10.2018 година Пенка Бакърджиева – майка на Мария Бакърджиева , е трансферирала на внука си Димитър Статев дяловете на компания „ Марина МК 2010 ”. В салдото, оповестен за 2020 година е видно, че размера на активите й, са, като настоящата облага е 20 000 лв., а размерът на отговорностите е 1 531 000 лв.. Като съставител на финансовия доклад е посочено лицето Стефан Топузов.

Даниел Братанов. Снимка: Даниел Братанов, Facebook

Припомняме ви, че по изказвания на Цветелина Ватовска нотариус Мария Бакърджиева и съдружникът й юрист Даниел Братанов непозволено са се сдобили с ипотекирани еднофамилни здания и поземлени парцели във вилно населено място „ Чери Гардън “ село Кошарица, община Несебър. Това е станало посредством подписан контракт за цесия с „ Търговска банка Д “ АД, посредством който са закупили дълга на компанията на Цветелина Ватовска „ С.В. Пропърти Инвест “ ООД, в която е съучастник с майка си. Лицето Ивайло Ляхович е притежател на една от къщите във вилното населено място, което е съобщило на Димитър Иванов – мъж на Ватовска, че нотариус Бакърджиева е купила дълга им от банката. По думите й нотариуската й е предложила да вземе 50 000 лв. и да прехвърлим достъпа до парцела в Кошарица .

През февруари 2023 година от Искра.бг се свързахме с нотариус Мария Бъчварова по този проблем. Тя тогава удостовери, че компанията на Братанов няма доходи , тъкмо поради това му е. Ватовска разяснява:

Проверки на локалните нотариуси в никакъв случай не се реализират, а Нотариалната Камара комфортно си затваря очите за подадените от жители сигнали против нейни членове. Камарата на нотариусите е организация с нестопанска цел, която е професионално съдружие, учредено на наложителното участие на нотариуси, занимаващи се с частна процедура. В сходство със законодателството за нотариусите следва да следи за осъществяването на отговорностите на нотариусите и на помощник-нотариусите, прави претенции пред Дисциплинарната комисия за формиране на дисциплинарни произвеждане против тях в плануваните случаи. Участва в дисциплинарното произвеждане посредством свои представители, избрани да поддържат обвиняването, изисква сведения от нотариусите за осъществените нотариални и други дейности и води статистика за тях. “

„ За страдание единствения надзор, който се реализира по закон върху активността на Нотариалната Камара е от Инспектората към Министерство на правораздаването, само че този надзор не действа. Никъде няма доклад на работата на този Инспекторат. Какви и какъв брой инспекции е направил, какви констатации е направил, има ли постъпили сигнали и против кои нотариуси, осъществени ли са инспекции и наложени ли са санкции? Липсата надзор върху активността на нотриусите, разрешава осъществяването на съществени нарушавания – изнудване, лихварство и реализиране на комерсиална активност. Именно обезпечаването и организирането на използването на разпоредбите за държание в избран бранш или сфера на държавно ръководство е главната задача, предоставена на органите на изпълнителната власт, наричани най-често „ административни органи “. Тази задача по реализиране на надзор би трябвало да се извърши от Инспектората към Министерство на правораздаването и Дисциплинарната Комисия към Нотариалната камара “ , безапелационна е Ватовска. Според нея инспекторите-нотариуси взимат относително дребни заплати на фона на приходите на нотариусите и поради това те не реализират нужния надзор .

Ватовска попита : „ Представлява ли Нотариалната Камара в България съдружие с нестопанска цел, което си разрешава търговия с въздействие и няма ли потребност от надзор? “ . Тя съобщи:

„ Вместо нотариалната специалност да бъде модел за подражателство на останалите юридически специалности, в действителност е образец за търговия с въздействие, корупция и лобизъм. В момента при цялостната липса на надзор върху активността им, Нотариалната Камара унищожава доверието в нотариусите. Публична загадка е, че приходите на някои от нотариусите, изключително на тези, които имат регион на деяние в Несебър, са трицифрени и стигат галактически суми за година, тъй че е обикновено да имат интерес, тези приходи да не намалеят и да не се разгласят нови бройки на оповестените състезания за нотариуси в регион на деяние Районен съд-Несебър. “

За следващ път виждаме по какъв начин се разрушава държавността и доверието на хората в институциите. Липсата на надзор и ефикасни ограничения против корупцията , води до уронване на престижа на специалността – Нотариус. Цветелина Ватовска прикани за повече надзор над Нотариалната Камара

От  Искра.бг  оставаме разполагаем на всички наранени страни да изкажат позициите си.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР