Цветан Цветанов напусна парламента, но духът му остана да витае

...
Цветан Цветанов напусна парламента, но духът му остана да витае
Коментари Харесай

Духът на Цветанов продължава да витае в парламента

Цветан Цветанов напусна Народното събрание, само че духът му остана да витае под кристалните полилеи в пленарната зала. Това ясно се видя от нападките, които прозвучаха от устата на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова към президента Румен Радев, след неговото слово пред народа и депутатите при започване на новия политически сезон. Единствената разлика беше в тона – той бе по-умерен и не по този начин нападателен, какъвто беше наложил някогашният "втори " в ГЕРБ. Думите и клишетата обаче бяха същите – президентът разделя нацията, прокарва разграничителни линии, ще остане в историята "като президента, който е бил най-негативен, който е отправял най-вече закани за публичния мир, като президента, който е девалвирал институцията несъгласие ". И откакто нахока президента, ръководещата партия се скри зад нормалните общи изречения за осъществяването на управническата стратегия, за триумфите на държавното управление, за надали не денонощната работа в името на българските жители и още доста такива приказки за изпълнените обещания. По времето на социализма имаше един девиз "Всичко в името на индивида, всичко за богатството на индивида ", а народът изобретателно го беше дописал – "И всички знаем кой е индивидът ". Е, и в този момент знаем.

Всъщност какво сподели президентът, та раздразни ръководещите? Като изключим, че едвам за трети път идва в Народното събрание, откогато е станал държавен глава, Румен Радев сподели неща, които и до в този момент е казвал неколкократно. "Всеизвестно е, че когато властта се лишава от народа и се концентрира в стеснен кръг хора, те я трансформират в стопански облаги и ги влагат в още повече власт. Така този стеснен кръг бетонира своята безконтролна власт. При такава формула няма развиване, има беднотия и корупция ", уточни Радев и разкритикува ръководещите, че харчат безотговорно и с еднолични решения държавния бюджет.

"България продължава да губи своето най-ценно благосъстояние - хората. Голяма част от българските жители се отчуждават от личната си страна. Чезнат главните фактори за дейно ръководство, бистрота, отчетност и отговорност ", продължи президентът и изрази нужда да бъде призната законодателна наредба, която да задължава премиера да се явява най-малко един път в месеца в пленарна зала за отговор на общи въпроси по политиката на държавното управление.

"Отказът от блиц-контрол е оттегляне от демократичните правила и неговото определяне ще бъде стъпка към положителните практики на парламентаризма ", счита Радев. По думите му няма сигурност и разцвет, а има беднотия, корупция и неначетеност, и по тази причина е нужна смяна. Промяна, която да ускори гражданското присъединяване и надзор в ръководството, да направи институциите по-прозрачни и отчетни.

„ Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност изключително в дребните обитаеми места изискват законодателните и контролни функционалности на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона ", добави президентът, за който времето за смяна изтича "така, както изтичат на открито младите и съумели българи, по този начин както гаснат едно след други българските села и оставените на произвола пенсионери ".

Становището на Румен Радев е, че България би трябвало да се трансформира в естествена европейска страна с господство на правото, с интензивно гражданско общество, с транспарантни, отчетни и виновни институции, които да работят дейно и то в полза на жителите.

Откъдето и да го погледнеш, това е действителността, а не измислените големи триумфи на държавното управление. И тъкмо по тази причина не ни желаят в Шенген, без значение от желанието или нежеланието на Бойко Борисов. Само че в ГЕРБ инатливо остават глухи и слепи за действителността и самоотвержено скочиха да бранят премиера и водача си. Че по какъв начин другояче откакто са в Народното събрание, в министерските кресла, в другите организации, служби и комисии посредством само на него. И няма никакво значение дали е разказал пред цяла България, че косата ти е мазна. По-важни от достолепието са топлите местенца, огромната заплата и властта. А и опциите за спомагателни облаги.

Между другото, приказките, които изприказва Борисов за фризурите на дамите (по мотив визитите на кандидатката за кмет на София Мая Манолова във фризьорски салон) по никакъв начин не отиват на един министър ръководител. На една интелигентна жена, брачна половинка на един от най-успешните американски президенти - Елинор Рузвелт, принадлежи мисълта: "Великите мозъци разискват хрумвания, междинните мозъци разискват събития, дребните мозъци разискват хора ".

А другояче, в първия ден на новата пленарна сесия не чухме нищо ново от ръководителите на парламентарните групи. Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова очерта целите на опозицията и още веднъж акцентира на обществената тема. Тя предизвести, че социалистите ще внесат конституционна тъжба против практиката - джипа, държавния бюджет в багажника и раздаването на пари през прозореца за партийни цели.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ повтори, че България се нуждае от стратегия за ускорено, догонващо икономическо и финансово развиване. "Предупредихме преди година – държавността е в колапс, войната – политическа, междуинституционална и вътрешноинституционална води до изгубване на разсъдъка. Това би трябвало да спре, тъй като по този начин не се вземат решение проблемите на жителите, а в противен случай – задълбочават се ", акцентира Карадайъ.

Сигурност, приходи и национализъм - това са целите, които уточни съпредседателят от Вътрешна македонска революционна организация на парламентарната група на "Обединени патриоти " Искрен Веселинов. Той означи, че не е значимо кой ръководи, а политиката, която се организира. "Настоящото ръководство беше определено с една стратегия, която следваме. Трябва да има проверка на свършеното, само че и на това, което не сме ", добави Веселинов.

Не беше изненада и напускането на четирима депутати от "Атака " от общата патриотична група. Логично те последваха изгонения си водач, само че това не заплашва ръководещото болшинство, защото партията продължава да поддържа кабинета.

Пределно ясно е, че тази сесия ще протече под знака на локалните избори и приемането на бюджета за следващата година. А парламентарната естрада ще се употребява оптимално за политическа пропаганда и агитация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР