Цветан Соколов триумфира в Шампионската лига по волейбол за трети

Цветан Соколов триумфира в Шампионската лига по волейбол за трети ...

Цветан Соколов - шампион на Европа.


Цветан Соколов триумфира в Шампионската лига по волейбол за трети път. Този път дупничанинът заслужи златния медал с италианския Кучине Лубе Чивитанова, който на финала победи Зенит Казан с 3:1 гейма (-16, 15, 12, 19). Пред 9046 зрители в легендарната зала "Макс Шмелинг Хале" в Берлин българският диагонал стана топреализатор със 17 т. Кубинецът Йоанди Леал добави 15 и спечели приза за "Най-полезен играч" във финалната среща, а сънародникът му Османи Хуанторена добави още 14. За вицешампиона на Русия французинът Ървин Нгапет наниза 14 т., а американецът Матю Андерсън приключи с 12. С обрата във финала Кучине Лубе сложи край на господството на "Краля на Европа", който триумфира в последните 4 години в Шампионската лига. Италианците взеха и сладък реванш от руснаците за загубата на финала преди година с 2:3. Седмицата беше успешна за Кучине Лубе, който стана и шампион на Италия след обрат над Перуджа. В Шампионската лига пък доминацията на руски отбори беше 7-годишна, след като Зенит заслужи титлата през 2012 г., след това тя бе притежание на Локомотив Новосибирск (2013) и Белогорие (2014). 

"Абсолютно сбъдната мечта. Миналата година загубихме, така че сега беше изключително важно да победим Зенит. Това е един от най-добрите отбори в света, така че победата срещу тях е нещо изключително. Атмосферата беше страхотна и се надявам, че ще си спомняме за него и следващата година", каза Соколов, който през лятото ще премине именно в Зенит. Той има 2 еврокупи с Тренто (2010 и 2011 г.)

При жените в суперфиналите в Берлин в италиански сблъсък титлата грабна Игор Горгондзола Новара след успех над Имоко Волей Конеляно с 3:1 (18, 17, -14, 22).

Шампионите получиха по 400 000 евро, а финалистите - по 200 000.

Източник: duma.bg