Цончо Ганев: Възраждане няма да ни уплашат и купят!

...
Цончо Ганев, народен представител - Възраждане - Илиана Беновска Беновска
Коментари Харесай

Цончо Ганев, народен представител - Възраждане - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 17.02.2024 г.

Какво се случва във “Възраждане”?

“Как се чувствате в политиката “Възраждане”? Какво се случва около вас? Някой се опитва да ви убие?” започна разговора Беновска. Ганев отговори, че процесите са нормални - има отстранени, което на пръв поглед е минус, но е голям плюс, защото “Възраждане” показват какво трябва да се случва в политиката. “Ние показахме, че когато казваме, че за предателите няма да има прошка и за хората, които грешат, три пъти повече тежи това във вътрешен план. Когато казваме, че хора, които са нарушили правилата в национален мащаб от “Възраждане”, трябва да си носят отговорност, направихме точно това - да се понесе политическата отговорност, когато някой явно се е продал в общинския съвет. При отказ от тяхна страна да поемат отговорност най-нормалното беше да ги отстраним, въпреки че са народни представители, въпреки че са трима човека” обясни Ганев. Беновска пожела да изгледат видеото как се отстраняват тримата народните представители от народното събрание - Александър Димитров Рангелов, Николай Георгиев Дренчев и Иво Георгиев Русчев, заради неспазване на политиката на парламентарната група и партията.

Костадин Костадинов: Вчера в Общинския съвет в София 4 човека още от групата на “Възраждане” предпочетоха да изберат, да кажем, финансови стимули пред честта и каузата на “Възраждане”

Николай Дренчев: Аз не съм взел никакви пари. Не познавам нито един човек, който да е взел каквито и да е пари. Моята вина, може би, е основно в това, че защитих действията на общинските ни съветници като казах, че те не са направили нищо по-различно от това, което се е случвало на много места в страната. Няма как това на едно място да е укоримо, на друго - не.

Костадин Костадинов: В този случай политическата отговорност си я поемаме ние като парламентарна група, защото сме длъжни да покажем на нашите избиратели, че предателства не се прощават.

Николай Дренчев: Ние не се чувстваме предатели. Ние не може да бъде укорени в нито едно действие, което сме направили.

Беновска отбеляза, че по тази тема Деян Николов е бил преди няколко седмици в студиото и е споделил, че през ръка са му предложили до няколко милиона и в момента обвинението срещу общинските съветници е, че са взели пари. “Това образ ли е, или факт?” попита Беновска, а Ганев заяви, че депутатите са отстранени не с обвинение, че са взели пари, а заради това, че не поемат отговорност за това, че като предишни ръководители на софийската структура лично са определили листата в общинския съвет и са гарантирали по отделно за всеки един от тях колко лоялен и непробиваем е. “Когато гарантираш, че даден човек няма да бъде купен и заставаш с целия си авторитет при нас, нормално е да си поемеш политическата отговорност. Те отказаха и когато нашите избиратели питат кой сложи тези хора в общински съвет, които включвайки се в новото мнозинство с ГЕРБ, отидоха и гласуваха заедно, за нещо, за което сме поели личен ангажимент, че няма да го направят. Заради това групата ги отстрани” обясни Ганев.

“Защо представителите на “Възраждане” в СОС подкрепиха ПП-ДБ?; БСП и Ваня Григорова; Комисията по архитектура и градоустройство

“Откъде им дойде на ум на вашите представители да гласуват за Цветомир Петров, кандидат на ПП-ДБ, за председател на СОС?” попита Беновска. Ганев отговори, че няма представа какви са им били мислите, няма обяснение, то се чува само по медиите - за да заработи общинския съвет и да се даде шанс на общината, като влязат в управление с ГЕРБ, БСП и всички други. Зам.-председателят на “Възраждане” отбеляза, че в момента са лишени от 7 души, а в цялата структура на БСП в СОС се водят борби и искат да изключват съветници. “Ваня Григорова - този виден опозиционер и кандидат за кмет на София, който ставаше и лягаше да казва как няма да се включва в сглобки, в момента е председател на комисия. Това не става случайно. Втората най-важна комисия в София е архитектура и градоустройство и когато сложиш едната изключена от нас общинска съветничка, която има бизнес в строителството и успоредно дадете екологията на тези, които обясняват, че просто са гласували, за да заработи общината - имате ясна представа. Ние като опозиция не получихме право да имаме председател на комисия, а и бяхме лишени да имаме членове на комисии - в бюджет и финанси “Възраждане” няма право да има членове, а изгонените от “Възраждане” са двама - Красимир Гълъбов и председателката на комисията по архитектура” обясни Ганев. Беновска го попита дали не са ги питали защо са постъпили така, а той отговори, че три месеца го водят разговора и няма какво повече да се говори с хора, които се включват в сглобка. Беновска отбеляза, че тези хора ще седят в СОС, ще си действат по облаги и интереси, благодарение на трамплина “Възраждане”. Ганев заяви, че точно заради това народните представителите, които са ги сложили на тези места, са си понеси отстраняването от “Възраждане”.

Най-ярката опозиция - “Възраждане”

Водещата коментира, че каквото и да се говори за “Възраждане”, това е най-ярко оформената опозиция, трета политическа сила в 49 НС, а в момента с намаляването на народните представители става четвърта, което е обезкървяване. Ганев заяви, че това е оздравителен процес и най-вече за обществото, защото трябва да се разбере, че всяко действие има последици и логичното е било те сами да пожелаят да понесат отговорността си, но са отказали. “Те не са избрани мажоритарно и заради избирателната ни система чисто юридически имат основание да останат в СОС. Би трябвало да напуснат, ако имат достойнство. Не искат, за да си взимат заплатите и за да останат в сглобката в парламента. Така казаха на пресконференцията” коментира Цончо Ганев. Той заяви, че един ден ще им търсят отговорност по съдебен път. Беновска отбеляза, че така цената им в СОС и парламента се вдига, а Ганев отговори, че това е обидно и каквото са могли да направят от “Възраждане”, са го направили.

Тест за лоялност

Беновска попита дали при приемането на нови членове в партията, при определяне на техните функции - ще има някакъв вид тест за лоялност. “Във “Възраждане” има ясна и точна свобода на местните структури да определят хората, които ще се кандидатират за избираеми постове на местни избори. Ръководствата на тези структури са предложили хора, застанали са с имената си зад издигнатите хора и носят отговорност за тях. Това се случи в София. Тези хора, които са вкарали и са гарантирали за част от общинските ни съветници, трябва да си понесат отговорност” обясни Ганев.

Референдум за българския лев; Европейските избори

Водещата подчерта, че следващото крушение, което е понесено от “Възраждане”, беше недопускането на референдума за българския лев от НС, за което е бил сезиран Конституционният съд.

8 февруари, 24-та

КС отхвърли референдума за запазване на българския лев!

КС отклони искането на 49 народни представители за произвеждане на национален референдум за лева - 12 конституционни съдии, единодушно, в частта от диспозитива, с която искането се отклонява.

Въпросът на Инициативния комитет бе „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“

В частта от диспозитива, с която искането се отхвърля, решението е прието с 11 гласа „за“, с особено мнение на съдия Янаки Стоилов и със становище на съдия Атанас Семов.

Костадин Костадинов, Възраждане: КС днес ще извърши престъпление! След час ще започне заседанието, на което КС ще погази конституционната воля на 604 000 български граждани да бъдат питани за бъдещето им в крайна сметка! Това е безпрецедентно престъпление. Тези хора, които ще го извършат днес тук заслужават доживотен затвор без право на замяна! Днес ние сме тук, за да защитим правото си на свободен, достоен, законен начин на живот в нашата държава!

Днес ние сме тук, за да защитим правото си да бъдем питани! Защото утре или вдругиден престъпниците в КС заедно с престъпниците в управляващото мнозинство могат да отменят и изборите и няма да имат никакъв проблем. Какво ще кажат, ако видят, че „Възраждане“ започва да се превръща в първа политическа сила? Или да забранят „Възраждане“, те вече се опитаха веднъж, сега втори път, трети път знаете, че обжалват пред главния прокурор. Или другия вариант да забранят изборите. Това нека да не ви звучи невъзможно, защото в Украйна се случи. Отмениха изборите, забраниха опозиционните партии. Там и двете неща станаха и неща, които си мислехме, че не могат да случат, се случват! След като последната правова крепост в българската държава беше унищожена, единственото нещо, което ни остава е да протестираме и да заявим, че така повече не може! Всъщност нашият шанс тази година е, че независимо дали има или няма предсрочни избори, ще има така или иначе парламентарни избори за ЕП, които ще бъдат на 9-и юни. На тях ние от днес започваме да призоваваме българите да излязат и да гласуват мощно и масово срещу управляващите престъпници! Срещу престъпниците от ПП-ДБ, срещу престъпниците от ГЕРБ, срещу престъпниците от ДПС!

Блажени са вярващите, пише в Евангелието! Оттук нататък протестите продължават събота и неделя! Следете ни и ще бъдете много изненадани!

Беновска отбеляза, че Асен Василев от Америка се произнася, че сме щели да влезем в Еврозоната. Ганев коментира, че 604 000 гласа са потъпкани, но това не са само избиратели на “Възраждане”, а българи, които искат да бъдат питани. “Когато парламентът, управляващите и Конституционният съд кажат, че българите нямат право да бъдат питани, дори за отлагане на влизането, ние веднага след европейските избори - внасяме този проблем в европейския парламент и в следващата европейска комисия. Започваме петиция с подписи на българи. Ние сме вече част от една от най-големите европейски семейства - Идентичност и демокрация, която ще е една от първите три партии в следващият европейски парламент и мнозинството в парламента може да е такова, че “Възраждане” да участва в управлението на следващата ЕК и да влияе върху политиките. Идентичност и демокрация ще е ключово място. Нашите приоритети по отношение членството ни в Еврозоната - ще изискваме от нашите партньори да ни подкрепят и ЕК и ЕП с нарочни резолюции да накара България да проведе референдум. “Възраждане” ще изнесе проблема в Европа и затова отиваме на европейските избори, за да се борим за спасението на останалата ни държавност” заяви Ганев. Беновска пожела успех, защото това е добра перспектива пред политиката в България.

Кой да е начело на управлението?

Водещата отбеляза, че постоянно се вихри дебатът кой ще е министър-председател, кой ще е външен министър, кой ще води бащина дружина в това правителство на сглобката и попита зам.-председателят на “Възраждане” каква е тяхната позиция. Ганев отговори, че няма разлика между ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ и няма никакво значение дали Денков ще бъде заменен с Габриел, защото са едни и същи марионетки. “Нашата позиция е категорично против това пагубно управление на България” заяви Ганев.

Така завърши разговорът между Цончо Ганев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 17-ти февруари 2024 година.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР