ЦИТАТИ: Трябва да мине време, да минат години и мандати,

...
ЦИТАТИ: Трябва да мине време, да минат години и мандати,
Коментари Харесай

Варна без окови

ЦИТАТИ:

" Трябва да мине време, да минат години и мандати, да се сменят кметове, до момента в който градът се почисти от всичко насъбрано. "

" Хората би трябвало да си върнат забравеното чувство, че има кой да чуе какво ги вълнува, а по-късно и да работи, с цел да реши проблемите им. "

" Варна се връща в България, тя беше пропаднала, станала беше руски град, безпорядък по улиците, липса на вложения, корупция. " Така видя резултатите от изборите за кмет на Варна професорът по политически науки в " Нов български университет " Евгений Дайнов. Макар и коренен в оценката си, той по никакъв начин не е надалеч от истината. Управлявана на първо време от Кирил Йорданов, изпъден от кабинета си с камара от камъни, а след него и от Иван Портних (ГЕРБ), Варна беше принудително провинциализирана и превърната в грозна илюстрация на корупцията и посредственото ръководство. Сега упованията за радикална и бърза смяна са най-голямата тежест, която ще би трябвало да понесе новият кмет на града Благомир Коцев ( " Продължаваме промяната - Демократична България " ). " Всичко зависи от хората, които ще ръководят този град - от експертизата, морала и стабилната им ценностна система - оттова би трябвало да се тръгне ", сподели Коцев в първото си изявление за " Дневник " след изборите. " Трябва да мине време, да минат години и мандати, да се сменят кметове, до момента в който градът се почисти от всичко насъбрано с годините, което му пречи да се развива. "
Реклама
Тази визия за времето, което ще отнеме реанимирането на Варна след близо 30 години будна кома, издава в случай че не друго, то прагматизъм и трезва преценка за мечтаното и вероятното да се случи в границите на идващите 4 години. " Хората, които ще ръководят този град " - екипът на Коцев, следва да станат ясни в околните дни. Но с цел да станат ясни " експертизата, моралът и стабилната им ценностна система ", ще би трябвало време.

Това, което е известно досега за новия варненски кмет, обрисува профила на 45-годишен прагматик с положително обучение и опит в ръководството на стабилен фамилен бизнес.
От Вашингтон до Варна през Лондон
Според формалната биография на Благомир Коцев той е роден на 22 март 1978 година във Варна. Завършил е британската езикова гимназия в града. След това се дипломира с отличие като бакалавър по бизнес администрация в Американския университет във Вашингтон, а след това пази и магистърска степен по мореплаване, търговия и финанси в лондонския " Сити юнивърсити ". Коцев се прибира в България на 25 години през 2004 година, с цел да поеме част от фирмите, учредени от татко му - Рубин Коцев, ръководещ по това време няколко от най-големите български сдружения в областта на морския превоз и логистиката. Най-известното от тях е " Ахилеос " с 300 чиновници и 7 кораба.

През 2007 - 2009 година сдружението е първото в България, което строи лични плавателни съдове в Китай . Рубин Коцев развива и бизнес в борсовата търговия и хотелиерството. Той е притежател и на комплекс " Хоризонт " във варненската Морска градина, съчетаващ първокласни заведения за хранене и клуб за електронна музика. Мястото постоянно се трансформира с сцена за културни събития. Но вместо с всичко това след връщането си в България Коцев-син се оказва изправен пред тъмно предизвикателство.
Реклама " Най-тежкият миг "
Рано сутринта на 17 март 2004 година татко му беше похитен пред дома си на тиха улица в центъра на Варна. По това време основен секретар на Министерство на вътрешните работи беше Бойко Борисов, а основен прокурор - Никола Филчев.

Преговорите с похитителите се постанова да води самият Благомир Коцев, а 10 дни по-късно татко му се прибира самичък у дома. Едва три години по-късно той оповестява, че му е пожелан откуп в размер на 2 млн. лева, само че в последна сметка са били платени 500 хиляди лева Въпреки хепиенда по време на първото събитие за представянето на кандидатурата си за кмет на Варна Благомир Коцев сподели: " Това беше най-тежкият миг в живота ми. Не бих поискал на никого сходно тестване. Дори на враговете си, на никого! " Близо 20 години по-късно претекстовете за отвличането остават незнайни.

С " Хоризонт " беше обвързвана една от най-сериозните офанзиви против Благомир Коцев, подхваната от предизборния щаб на досегашния кмет Портних. В продължение на повече от 10 години комплексът употребява безплатно част от два прилежащи държавни парцела. Последното възобновяване на разрешението за това беше издадено при започване на 2022 година - дни преди Коцев да бъде назначен от държавното управление на Кирил Петков за шеф на Варненска област. Документите за това бяха подписани от основния проектант Виктор Бузев. Миналата сряда обаче варненският административен съд анулира издадените разрешителни. (Всичко за правосъдното решение -.)
Снимка с фенерчета
В нощта след втория тур на изборите на 5 ноември Благомир Коцев разгласява в профила си във " Facebook " фотография, на която той й хората от предизборния му щаб позираха с включени фенерчета на телефоните си. Тя беше съпроводена с думите " Светлина за Варна ". Снимката беше добра илюстрация на чувството, с което над 50% от гласоподавателите, отишли до урните на 5 ноември, посрещнаха новината, че Иван Портних няма да е повече кмет на града, а ГЕРБ няма да господства общинския съвет. Новият му състав обаче не вещае изключително светли дни за Коцев.
Първата фотография на Благомир Коцев и предизборния му екип след успеха на 5 ноември т.г. Фотограф: Личен архив/профил във
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР