Ципрас свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурноствъв връзка

...
Ципрас свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурноствъв връзка
Коментари Харесай

Ципрас настоява за евросанкции срещу Турция заради газови сондажи край Кипър


Ципрас свика изключително съвещание на Съвета за национална сигурноствъв връзка с проучвателните сондажи на Турция до Кипър.Гръцките опозиционни партии поддържаха настояването на премиера Ципрасза наказания на Европейския съюз против Анкара, съобщи БНР.

Въпреки напрежението от предизборната акция опозицията призна нуждата от взаимна тактика Атина-Никозия против енергийните искания на Турция в Изключителната икономическа зона на Кипър. Гръцкият министър председател съобщи, че взаимно с кипърския президент са подготвени с обща тактика към съвещанието на Европейския съвет през идната седмица.

Консерваторите от „ Нова Демокрация “ упрекват Ципарс в закъсняла реакция във връзка с Анкара.Социалистите приканиха: „ Ердоган нарушава интернационалното право, наложете неотложно наказания “.Гръцката съпротива упорства за изключително привикване на Съвета на водачите на парламентарните партии.

Гръцкото министерство на защитата опроверга информацията, че трансферира войски към островите в Егейско море, само че са прекъснати отпуските на всички военни, оповестяват локалните медии, представени от националното радио.

По-рано Ципрас изиска да се наложат наказания на Турция, в случай че се удостовери, че страната прави сондажи в Изключителната икономическа зона на Кипър.

След диалог с президента на Кипър, Ципрас заяви, че са били разисквани взаимните стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати в границите на Европейски Съюз, включващи и двете страни.

Според него всички гърци би трябвало да се усещат изцяло в сигурност, а известието до Анкара е че „ всеки, който наруши суверенните права на Гърция и Кипър, както и интернационалното право, ще се изправи пред следствията “.

Решаваща седмица на интензивна дипломатическа борба на най-високо европейско равнище стартира Кипър поради ескалацията на турските провокации и осъществяването от Турция на газови сондажи край острова. Правителството ще се бори да обезпечи европейска рамка от ограничения против Анкара, като крайната цел е Европейски Съюз да одобри решение за налагане на наказания против Турция.

Кипърските управляващи са решени да изчерпят всички вероятни ограничения, с цел да противодействат на противозаконните сондажни интервенции на Турция в кипърската изключителна икономическа зона.

На провеждащия се през днешния ден и на следващия ден Съвет по външните работи на Европейски Съюз външният министър на Кипър Никос Христодулидис ще упорства в заключителния документ да бъде включен специфичен параграф за турските нарушавания в офшорната зона на страната.

Решаващ за общата европейска позиция в поддръжка на Кипър е Европейският съвет в края на седмицата - на 20-21 юни. Според изявления в кипърската преса в навечерието на срещата на върха, редица страни членки, в това число България, макар че декларират солидарността си с Кипър, са срещу приемането на крайни ограничения като налагането на наказания на Турция, и упорстват за опазване на връзките сред Анкара и Европейски Съюз, най-много поради бежанците.

Турският сондажен транспортен съд „ Фатих “ от 4 май е в зоната на Кипър, на към 36 морски благи от западното му крайбрежие. Според изказване на външния министър на Турция в петък той към този момент е почнал сондажи за газ. Правителството в Никозия съобщи, че не е в положение да удостовери тази информация поради спорни изказвания.

Кипър издаде заповеди за арест на личния състав на „ Фатих” и съпътстващите го кораби поради присъединяване в противозаконни интервенции и нарушаване на офшорната зона на страната.

Президентът Ердоган предизвести в неделя, че Турция ще продължи газовите си сондажи край Кипър и ще пази кораба си с военни фрегати и самолети.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР