Ципрас: Договорът с Македония е най-доброто за ГърцияСключеното между Атина

...
Ципрас: Договорът с Македония е най-доброто за ГърцияСключеното между Атина
Коментари Харесай

Ципрас: Договорът с Македония е най-доброто за Гърция
Сключен

Ципрас: Договорът с Македония е най-хубавото за Гърция
Сключеното сред Атина и Скопие съглашение за смяна на името на Република Северна Македония е най-хубавият вид, на който гръцкото държавно управление може да разчита за последните 25 години.

Това съобщи в Солун гръцкият министър-председател Алексис Ципрас в тирада пред общото заседание на Асоциацията на индустриалците на Северна Гърция.

„ Благодарение на този контракт, без да се отклоняваме от нашата национална външнополитическа линия, образувана в течение на повече от 20 години, ние хванахме историческата опция за решаването на казуса, който усложняваше връзките сред двете страни на доста равнища. Тези, които добре познават позициите на двете страни на масата на договарянията през последните 25 години, схващат, че този контракт е позитивен. Той е най-хубавият, който има в ръцете си гръцкото държавно управление за тези 25 години “, акцентира Ципрас.

„ Признавам и почитам възприятията на жителите, изключително на тези, които живеят в Северна Гърция. Но не мога да разреша да се възползват от тази сензитивност и да се прави жалка политическа агитация в името на тесните партийни ползи, които в последна сметка подкопават националния интерес “, безапелационен е гръцкият министър председател.
 Ципрас и Каменос в гръцкия парламент. Ципрас и Каменос в гръцкия парламент. / БГНЕС
Договорът провокира търкания в гръцкото държавно управление. На 3 юли водачът на „ Независими гърци “ и министър на защитата Панос Каменос заплаши, че договорът със Скопие няма да бъде утвърден в гръцкия парламент, в случай че той не бъде подсилен от минимум 180 депутати от общо 300. Настоящото държавно управление на Ципрас има единствено 152 гласа и не е ясно дали ще успее да събере недостигащите му съвсем 30 гласа.

На 17 юни по време на тържествена гала в Преспа външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров подписаха контракта за новото име.

Македонският министър председател Зоран Заев се надява, че жителите на Македония ще поддържат новото име на референдума, което ще открие пътя за участие на страната в НАТО и Европейски Съюз. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР