ЦИК и Информационно обслужване с демонстрация на електронно дистанционно гласуване.

...
ЦИК и Информационно обслужване с демонстрация на електронно дистанционно гласуване.
Коментари Харесай

ЦИК представи демонстрация на електронно дистанционно гласуване

ЦИК и Информационно обслужване с проява на електронно отдалечено гласоподаване. То може да бъде въведено у нас най-рано на евровота през 2019-та, само че единствено в случай че пробното гласоподаване следващата година е сполучливо.

Компютър, ето тази смарт-карта, флашка или диск и единствено две минути време вкъщи или в офиса са нужни за отдалеченото електронно гласоподаване. Стъпките са две.
Александър Станев - Информационно обслужване: Трябва първо да извършите регистрация, с което казвате, че да аз желая да гласоподавам отдалечено. Тази регистрация става няколко седмици преди изборите. Самото гласоподаване става също преди самите избори - безусловно един два дни.
Електронната бюлетина наподобява като хартиената. 4 дни - толкоз ще продължи гласуването,което значи,че то няма да съвпадне по време с вота с обичайните бюлетини. Всеки може да промени избора си колкото пъти желае. За финален се приема - последния избор. Проверката става посредством смарт телефон и сканиране на код. Точно в този миг обаче смарткартите не са задоволително сигурни - уверен е проф. Михаил Константинов.

проф. Михаил Константинов - математик: Нашето безпокойство е, че ние не произвеждаме смарткартите и надлежно пробивите, които пораждат са отвън нашата територия. Естонските смарткарти всеобщо се подменят сега. В Испания е някакво мазало, защото сега се подозира, че 60 милиона карти са ударени. Божидар Божанов - специалист по електронно ръководство: Един чип на един снабдител на чипове има бъг, който е засегнал избрана част от естонските персонални карти. Този бъг ще бъде отхвърлен и технологията на смарткартите не е компрометирана, защото много банки из цяла Европа употребяват тази техноогия, с цел да подсигуряват сигурността на клиентите си.
Догодина следва пробно гласоподаване. Следва разбор на ЦИК.

Камелия Нейкова - представител на ЦИК: Ако анализът е позитивен и подсигурява в оптималната степен сигурността може да се премине към действително отдалечено електронно гласоподаване.
Най-рано това може да стане на евроизборите през 2019-та.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР