Цигуларките Мила Георгиева и Зорница Иларионова са изключително талантливи и

...
Цигуларките Мила Георгиева и Зорница Иларионова са изключително талантливи и
Коментари Харесай

Мила Георгиева и Зорница Иларионова се събират за концерта Импресионизъм и романтика

Цигуларките Мила Георгиева и Зорница Иларионова са извънредно надарени и доста чаровни дами, чиито осъществявания носят ентусиазъм и неповторима приятност. Всяка от тях развива ярка независима кариера, само че и за двете камерната музика е обичано допълнение към огромните им солистични изяви с оркестър. Мила и Зорница са в основата на камерния концерт " Импресионизъм и романтика " от програмата на XXIV Европейски музикален фестивал на 31 март от 19,30 ч. в Централния боен клуб, научи ДУМА от Ирена Данкова от " Кантус фирмус ".
Това няма да е първата обща изява на двете цигуларки, само че за първи път ще ги чуем дружно в камерен отбор. Техни сътрудници на сцената ще бъдат надарените български инструменталисти Евгени Ноев (виола) и Кристиян Чернев (виолончело), а специфичен посетител на събитието е изявеният испански пианист Лео де Мария, гостуващ за първи път у нас. Носител на повече от 40 национални и интернационалните награди от състезания, той е професор по пиано във Факултета по музика и театрални изкуства на Университета " Алфонсо X Ел Сабио " в Мадрид и Висшето учебно заведение " Forum Musikae ". Де Мария стартира музикалното си обучение в испанската столица, след което приключва магистърска степен при маестро Павел Гилилов в Залцбургския университет " Моцартеум ".
Концертът " Импресионизъм и романтика " показва произведения от два основни интервала в музикалната история, обхващайки богат набор от музикални облици. Програмата стартира с пет пиеси за две цигулки и пиано от Дм. Шостакович, написани по тематики от негова кино, балетна и театрална музика. Аранжиментите са на Левон Атовмян (1901-1973), арменски композитор и аранжор, непосредствен другар на Шостакович. Импресионизмът в програмата е застъпен с две композиции от Морис Равел. Една от тях е ранният Струнен квартет във фа мажор, основан от 28-годишния композитор и считан за първия му огромен шедьовър. Другата творба е фамозната хореографска поема " Валсът ". Написана в началото за огромен оркестър, тя е модифицирана по-късно от създателя за соло пиано. Именно тази версия, поставяща високи механически и интерпретаторски условия пред изпълнителя, ще показа в концертната вечер пианистът Лео де Мария.  
Основната комбинация в програмата - Клавирен квинтет във фа минор, оп. 34 от Йоханес Брамс, постоянно е именуван " венецът на неговата камерна музика ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР