Цифровата епоха е била свидетел на множество революции, но нито

...
Цифровата епоха е била свидетел на множество революции, но нито
Коментари Харесай

AI вече променя пазара на труда: LinkedIn показва как

Цифровата ера е била очевидец на голям брой революции, само че нито една от тях не е била толкоз трансформираща, колкото възходът на изкуствения разсъдък, показва Decrypt. Доклад на обществената медия LinkedIn, която е благосъстоятелност на Microsoft и е с фокус към пазара на труда, изследва дълбокото влияние на изкуствения разсъдък – изключително на генеративния AI – върху световния пейзаж на работните места.

Числата са задоволително безапелационни – от ноември 2022 година насам световните англоезични разгласи за работа, в които се загатват технологии за AI, като GPT или ChatGPT, са се нараснали с 21 пъти. До юни 2023 година членовете на LinkedIn с умения в региона на изкуствения разсъдък са нарастнали девет пъти спрямо януари 2016 година

Не става въпрос единствено за софтуерни колоси, които демонстрират мускулите си в региона на AI. Професионалисти от разнообразни браншове признават капацитета на технологията, като става дума за освен това от това просто да добавите „ AI “ към биографията си в LinkedIn. Цели 75% от експертите са актуализирали профилите си, с цел да включат основни думи за изкуствен интелект, което е сигнал за смяна в динамичността на заетостта.

С тази смяна, насочена към AI, обаче идва и една съществена паника: заличаването на работни места. Мнозинството от американците, да вземем за пример, показват безпокойствие от навлизането на тези технологии на пазара на труда.
Колко часа икономисват чиновниците, употребявайки AI всеки ден?
Международната организация на труда (МОТ) обаче неотдавна означи, че е малко евентуално AI да провокира забележителна рецесия с безработица. Вместо това той би трябвало да проправи пътя към повече благоприятни условия за работа. МОТ цитира свои данни, съгласно които 3.7% от заетостта при дамите в света е формирана от работни места, които могат да бъдат автоматизирани благодарение на технологии за генеративен изкуствен интелект, в съпоставяне със единствено 1.4% от заетостта при мъжете.
Докладът на LinkedIn
Озаглавен „ Доклад за бъдещето на труда: AI at Work “ също по този начин преглежда бързото разпространяване на 121 разнообразни умения в региона на изкуствения разсъдък от 2016 година насам. Държави като Сингапур, Финландия и Ирландия са в челните редици.



Най-бързи са в Сингапур, където делът на потребителите в LinkedIn, добавящи нови умения, свързани с изкуствен интелект, към своите профили, е повишен 20 пъти от януари 2016 година Това е доста повече от междинното за света 8-кратно ускоряване.

Сингапур от дълго време е определяна като „ плодородна почва “ за изкуствения разсъдък – поради положителната цифрова инфраструктура, мощно рекламираната отбрана на интелектуалната благосъстоятелност и процъфтяващата екосистема от компании за рисков капитал.

Финландия (х16), Ирландия (х15), Индия (х14) и Канада (х13) оформят челната петорка на страните с най-голям % на разпространяване на умения за AI, съгласно отчета.

Към 2022 година 17 от всеки 1000 членове на LinkedIn декларират, че имат умения за работа с изкуствен интелект, което е забележителен скок по отношение на 3 от 1000 през 2016 година

През 2022 година петте най-бързо растящи умения, свързани с изкуствения разсъдък, които са добавени в профилите на членовете на LinkedIn, „ загатват за появяването на генеративен изкуствен интелект “, разясняват от платформата. Това включва умения за отговаряне на въпроси, които са нарастнали с цели 332%.



Въпреки че софтуерният бранш остава преобладаващ, финансовите услуги и търговията на дребно бързо наваксват. Но провокациите не престават. LinkedIn оповестява, че въпреки 51% от ръководителите в Съединени американски щати да са въодушевени във връзка с AI, те не са сигурни в действителните му приложения. Едва 4% възнамеряват да преразгледат функциите си и да понижат броя на чиновниците си поради изкуствения разсъдък, а 84% от членовете на американската организация имат вяра, че генеративният AI може да автоматизира най-малко една четвърт от дилемите им, като увеличи продуктивността и вкара профилирани функции.

За мнозина бъдещето наподобява обещаващо. Прогнозите са, че пазарът на генеративен AI ще способства за международната стопанска система със зашеметяващите 4 трлн. $, а по-широката промишленост се чака да донесе до 15 трлн. $. По всичко проличава, че следва ера, ръководена от AI. Но даже и по този начин, един фактор остава незаобиколим: въпреки че изкуствени разсъдък може да сътвори безукорен имейл или отчет, човешката интервенция е незаменима.

Както се споделя в една сентенция: „ Не е значимо да работиш повече, а да работиш по-умно. “

С изкуствения разсъдък на наша страна бъдещето на работата дава обещание да бъде по-интелигентно, по-ефективно и (надяваме се) към момента насочено към индивида.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР