Цецка Цачева и Екатерина Захариева. сн: БГНЕС/Архив Прокуратурата не проверява

...
Цецка Цачева и Екатерина Захариева. сн: БГНЕС/Архив Прокуратурата не проверява
Коментари Харесай

Прокуратурата опроверга Цачева: Няма да проверява за превишаване на права при ареста на Иванчева


Цецка Цачева и Екатерина Захариева. сн: БГНЕС/Архив

Прокуратурата не ревизира дали има превишаване на права при ареста на районния кмет Десислава Иванчева, оповестиха оттова във връзка думите на правосъдния министър Цецка Цачева, че такава инспекция ще има.

" В прокуратурата не е разпоредена и не се прави каквато и да е инспекция на дейностите на наблюдаващите прокурори и проверяващите органи по досъдебното произвеждане, по което обвинена е кметът на Район Младост – Столична Община - Десислава Иванчева ", се споделя в известие на уеб страницата на ВКП в петък " във връзка постъпили запитвания на медиите ".

Запитванията явно са постъпили след коментара на министър Цачева малко по-рано същия ден. " Доколкото знам, щ е бъде осъществена инспекция в прокуратурата във връзка с превишаване на права поради акцията против кмета на " Младост " Десислава Иванчева ", сподели пред медиите Цачева в коментар за интервенцията на спецпрокуратурата и Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество КПКОНПИ.

Така тя отговори на репортерски въпрос дали счита, че проверяващите са надвишили правата си с показното задържане Иванчева, която бе държана часове наред с белезници на централно софийско кръстовище.

Преди ден основният прокурор Сотир Цацаров и шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев нападнаха остро държавното управление, откакто вицепремиерът Екатерина Захариева изрече мнение, че " малко се трансферираха границите " с ареста на Иванчева.

Помолена за мнение, министър Цачева благоразумно се въздържа с обяснението, че няма " компетенциите и каквито и да е било пълномощия " да разяснява това. И добави, че институционалната подготвеност у нас е построена по метод че " всеки орган дава отговор за дейностите си предвид на това дали те са в границите на правата и дали има превишени права ".

" Затова държахме антикорупционният орган да се управлява от Народното събрание. Акцията стартира от дейности на антикорупционния орган, от дейности на профилираната прокуратура и доколкото знам, ще бъде осъществена инспекция в прокуратурата за това дали има превишаване на правата ", съобщи Цачева.

Така, макар устрема си да даде " верния " отговор, тя съумя да " настъпи мотиката " с изказванието си инспекцията.

Междувременно Екатерина Захариева, която с изключение на външен министър и е вицепремиер с сектор " Съдебна промяна ", в петък повтори позицията си. " Дали са минали границите? Да, не преставам да смятам това! ", сподели тя в отговор на въпрос пред Нова телевизия.

" Ако ме питате дали се опасявам – не, не се. Но аз съм миролюбив човек и смятам, че всичко срещу, което имаме, би трябвало да се почисти ", разяснява Захариева, запитана дали се опасява след гневните нападки на Цацаров и Георгиев.

Главният прокурор, който бе в Рим, в четвъртък даде особено изявление по телефона, с цел да разкритикува Захариева и да пита дали това е позиция на цялото държавно управление.

" Няма по какъв начин обаче тя или който и да е различен представител на изпълнителната власт да има присъединяване в разбора на доказателствата по това дело, което по закон е пълномощие единствено на наблюдаващите прокурори ", акцентира Цацаров.

Захариева разясни в петък, че изявлението й е било по-дълго и било в отговор на журналистически въпрос.

" Разбира се, че почитам работата на сътрудниците, които разкриха и са работили за следствие и откриване на това закононарушение – което, несъмнено, ще каже съдът ", разяснява тя. И добави, че й е известно, че задържаната трябвало да стои толкоз дълго на тротоара, тъй като такива били условията на Наказателно-процесуален кодекс за събиране на доказателства, по които тя като правосъден министър в предходния кабинет е работила по отношение на рекомендациите на интернационалния разбор на прокуратурата - да се облекчи процедурата в Наказателно-процесуален кодекс за събиране на доказателства.

" Говорих за подобен разбор на доказателствата - дали е трябвало да бъде с белезници, дали е трябвало да седне и така нататък..Това е доста похвално, само че това не значи, че не би трябвало да вършим разбор на обстановката - да забележим какво сме позволили. Аз като вицепремиер желая да демонстрирам резултати в битката с корупцията – само че не значи, че не би трябвало да си създадем разбор ", продължи Захариева.

" Не бива в действителност да одобряваме всичко като персонална подигравка, в противен случай - това е метод да ставаме по-добри ", прикани та. На въпрос дали изказването на Цацаров бе персонална подигравка, Захариева отвърна: " Ами не знам – питайте господин Цацаров. Аз персонално не съм изразила позиция, която да дава отговор на целия кабинет, тъй като не сме го обсъждали на Министерския съвет ".

Тя изрази персонално мнение, че не харесва нещата да се показват в черно-бяло и подсети за многочислените рецензии към управлението на община " Младост " отпред с Иванчева: " Нали не е загадка за никой, че тази община несъмнено не беше добре. Много пъти са получавани сигнали и Столична община е упреквана, че неща се слагани на трупчета... "

В същото време ръководителят на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов съобщи пред бТВ, че може би е трябвало да се опази достолепието на Иванчева. Въпреки това обаче той похвали дейностите на прокуратурата и КПКОНПИ по случая.

" Може би, гледайки в профил, фактически би могло да се подхващат дейности, които да защитят достолепието на този човек ", сподели той. Цветанов подсети също по този начин, че " до момента в който няма неоправдателна присъда тя е с хипотеза за непорочност ". След което обаче повтори, че поддържа дейностите на прокуратурата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР