Церемонията ще бъде със специалното участие на вицепрезидента Илияна Йотова

...
Церемонията ще бъде със специалното участие на вицепрезидента Илияна Йотова
Коментари Харесай

Връчват наградите „За жените в науката“ - утре, 19 ноември


Церемонията ще бъде със специфичното присъединяване на вицепрезидента Илияна Йотова

Три надарени българки учени ще получат самопризнание за своя голям теоретичен капацитет под формата на стипендия от 5000 евро този вторник. Имената на победителките по програмата „ За дамите в науката “ за 2019 година ще бъдат оповестени на церемония гала на 19 ноември със специфичното присъединяване на госпожа Илияна Йотова, вицепрезидент на България.

Събитието ще се състои от 17:00 ч. в Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. Университетът дружно с L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България са сътрудници и съорганизатори за тази превъзходна самодейност, целяща да окуражи младите дами в България са изберат професионално развиване точно в научната сфера.

Програмата за организира за девета поредна година е България, като за тези девет години общият награден фонд, с който са били отличени българки учени, към този момент надвишава 100 000 евро.

Инициативата „ За дамите в науката “ на L`Oréal и ЮНЕСКО започва през 1998 година Това е неповторима стратегия, основана да отличава и предизвиква дамите учени по целия свят, които посредством работата си способстват за развиването и напредъка на науката. В продължение на над 2 десетилетия L`Oréal и ЮНЕСКО интензивно поддържат одобрени дами учени, предизвикват повече млади дами да изберат научна кариера, оказват им помощ в изследователските им планове и им отдават справедливо самопризнание за отличните им достижения в област, в която дамите са едва показани –според данни на ЮНЕСКО едвам 29% от учените в целия свят са дами.

От основаването си през 1998 година „ За дамите в науката “ е отличила над 3100 дами учени в 117 страни. Днес програмата се състои от Глобални награди „ За дамите в науката “, Международна стратегия International Rising Talents и Национални и районни стипендии.

Националното издание на програмата „ За дамите в науката “ започва в България през 2010 година в партньорство сред Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България. Стипендиите са предопределени за млади дами учени и имат за цел да поддържат тяхната научноизследователска кариера. От 2011 година до 2013 година програмата награждава по две дами учени в областта на естествените науки със стипендии от по 5000 евро.

От 2014 година заради огромния интерес към състезанието уредниците дават още една стипендия и по този метод всяка година към този момент три българки учени получават средства, с цел да осъществят своите научни планове и упоритости да трансформират света.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР