Церемонията по завършване на строителството на морския участък на газопровода

...
Церемонията по завършване на строителството на морския участък на газопровода
Коментари Харесай

Турски поток - поток на приятелството за 100 милиарда долара

Церемонията по довеждане докрай на строителството на морския сектор на газопровода " Турски поток " е водещата тематика на турския щемпел през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тържествената част от церемонията по случай завършването на морския сектор от газопровода, на която произнесоха речи президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, се състоя в конгресния център " Лютфи Кърдар " в Истанбул.

Двамата водачи се свързаха посредством видеоконферентна връзка с мястото на събитията, като пред очите им в директен ефир се състоя заваряването на последната тръба.

В информация, озаглавена " Поток на другарството на стойност 100 милиарда $ " в. " Акшам " цитира турския президент Ердоган, който сподели на Путин, че Турция има за цел стокообменът й с Русия да доближи 100 милиарда $, като съветският президент е отвърнал: " Защо не ".

" Турски поток за съветския газ " ( " Карар " ), " Линия на другарството в Черно море " ( " Хюриет " ), " В сферата на енергетиката Турция се трансформира и в мост, и в център " ( " Миллиет " ), " Исторически ден за Турски поток. Произведение на смелостта и сигурността " ( " Йени шафак " ), " Турция - център на енергетиката " ( " Дирилиш постасъ " ).

Това са някои от заглавията на водещите турски издания по тематиката, поместени на първите им страници.

На международната енергийна карта бе сложена още една повратна точка. Завърши построяването на морския сектор на плана " Турски поток ", по който ще се транспортира съветски газ за Европа, написа в. " Карар ".

Приключи построяването на морския сектор на гигантския план, на който се опълчват Съединени американски щати. След като завърши работата по сухопътния сектор на плана през турска територия за Европа с изключение на газ от Азербайджан и Туркменистан ще се транспортира и газ от Русия и Турция ще се трансформира в огромен " енергиен център ", установи " Йени акит ".

В. " Сабах " окачествява плана " Турски поток " като " произведение на политическата воля на Ердоган ".

" Ако не беше мощната воля на Ердоган, този план нямаше да бъде осъществен ", отбелязва и в. " Стар ".

Изданията цитират държавните глави на Турция и Русия, които акцентираха, че реализирането на плана " Турски поток " е " ясна проява на партньорството и съдействието " сред двете страни.

С нашите другари от Русия положихме доста старания за реализирането на този план, който има историческа стойност за нашите връзки. Надяваме се, че през 2019 година след всички нужни проби ще бъдем подготвени за стартиране в употреба на " Турски поток ", съобщи Ердоган.

Путин на собствен ред сподели, че стартирането в употреба на " Турски поток " ще помогне за икономическото развиване на целия черноморски район и ще стане значим фактор за общоевропейската енергийна сигурност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР