Централният фонд на ООН за реакция при извънредни ситуации предоставя

...
Централният фонд на ООН за реакция при извънредни ситуации предоставя
Коментари Харесай

ООН предоставя 5 млн. долара за бежанците от Судан в Египет

Централният фонд на Организация на обединените нации за реакция при изключителни обстановки дава пет милиона $ за работата на интернационалната организация в поддръжка за хората, избягали в Египет от въоръжения  конфликт в Судан, оповестява Българска телеграфна агенция.

Средствата са предопределени за оказване на помощ на търсещи леговище, бежанци, демобилизирани бойци, жители на трети страни, както и на общностите, които се грижат за тях. 

Египет е приел максимален брой бягащи от войната в Судан. Над 113 000 души са минали в страната до 17 май т.г., съгласно данни на Министерството на външните работи на арабската република, оповестени от Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанци (ВКБООН). Сред тях са 107 286 суданци и 5364 жители на трети страни. 

Пет хиляди души дневно не престават да влизат от Судан в Египет. Очакванията на Комисариата са, че общо към 350 хиляди души може да идват в Египет в идващите шест месеца. 

Финансовата помощ е част от пакет в размер на общо 22 милиона $, ориентирани към прилежащи на Судан страни - Чад, Централната африканска република, Южен Судан. Междувременно ВКБООН подписа съглашение за партньорство, с което дава на Египетския Червен кръст 38 милиона египетски паунда за оказване на филантропична помощ на пресичащите границата със Судан. Те се прибавят към 15 милиона паунда, които организацията към този момент отпусна след началото на спора в средата на април.  

Приблизително четири милиона суданци живеят в Египет от десетилетия, съгласно данни на Международната организация по миграцията (МОМ). Те са част от девет милиона мигранти от 133 страни, намерили леговище в северноафриканската страна. Сред тях са и 1.5 милиона сирийци, един милион йеменци и един милион либийци.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР