Централният епизоотичен съвет към правителството проведе двучасово заседание в Министерския

...
Централният епизоотичен съвет към правителството проведе двучасово заседание в Министерския
Коментари Харесай

Държавата въвежда нови мерки срещу АЧС по свинете

Централният епизоотичен съвет към държавното управление организира двучасово съвещание в Министерския съвет под председателството на вицепремиера Томислав Дончев по отношение на африканската чума по свинете, оповестява БНР. 

След съвещанието министърът на земеделието Десислава Танева разгласи:

" В България има 110 регистрирани кланици, 67 са за кръвопролитие на прасета. Тези кланици ще могат да правят активността си единствено при непрекъснатото наличие на ветеринар и военна полиция в останалото време, за недопускане на кръвопролитие на нерегламентирани домашни прасета, които не са от обекти със съответното равнище на биосигурност ".

В България към сегашния миг има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните равнища на ограниченията за биосигурност. В 3 от тях към този момент бе открита африканска чума по свинете. За всички останали, в това число и тези в Южна България, се дефинира 20 км санитарна зона от регионалните епизоотични комисии. В тези зони не би трябвало да има " заден двор " - не следва и не би трябвало да има развъждане на домашни прасета без ограничения за биосигурност. Това ще го приведем също неотложно ".

Държавата ще обезщети стопаните за всички евтаназирани животни, а по-късно ще чака възобновяване на разноските от Европейската комисия.

Още от петък има издадена заповед да се дава отговор в оптимално къс период на въпросите на Министерството на околната среда за координиране на площадки. Танева заяви още, че у нас са регистрирани 22 случая на инфектирани домашни прасета и 20 - на диви. Потвърден е и случай в вид " заден двор " във Видинско. 

Вицепремиерът Томислав Дончев добави:

" Най-ефективната превантивна мярка, изключително в буферната зона, е прасетата, отглеждани в заден двор - заколване и термична обработка. Съхраняването във фризера може единствено да замрази казуса, дори да го замрази с месеци. След потребление на месото, извадено от фризера след няколко месеца, болестта може да пламне още веднъж ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР