Централният депозитар вече извършва сетълмент на сделки с държавни ценни

...
Централният депозитар вече извършва сетълмент на сделки с държавни ценни
Коментари Харесай

Централният депозитар извършва сетълмент на сделки с ДЦК

Централният депозитар към този момент прави сетълмент на покупко-продажби с държавни скъпи бумаги (ДЦК). Това стана допустимо, откакто се построи връзка сред този орган и Държавния депозитар на скъпи бумаги в Българска национална банка (БНБ).

Вече ще могат да се завършват и покупко-продажби с ДЦК, които са подписани на контролиран пазар сред членове на Централен депозитар, които не вземат участие в Държавния депозитар.

Това оповестиха от институцията, която поддържа централизиран указател на финансовите принадлежности, отразява покупко-продажбите с безналични финансови принадлежности, клиринг, сетълмент, както и процеса по заемане на финансови принадлежности.

До момента търговията с ДЦК се извършваше на фондовата борса, а приключването на покупко-продажбите ставаше единствено в Държавния депозитар на скъпи бумаги в Българска народна банка.

" Вече всички могат да вземат участие пълноценно на пазара на ДЦК и това е резултат от взаимните старания на екипите на Централен депозитар и Българска народна банка. Работихме извънредно интензивно с сътрудниците от централната банка и завършихме сполучливо няколко стратегически плана с тях. Убедени сме, че те ще дадат сериозен подтик на развиването на финансовия пазар в страната ни ", сподели Васил Големански, изпълнителен шеф на Централен депозитар.

Новата връзка сред Централен депозитар и Държавния депозитар на скъпи бумаги в Българска народна банка разрешава на капиталовите медиатори също и да съхраняват ДЦК по подсметки на крайни клиенти в Централен депозитар.

Търговията с излъчвания ДЦК на фондовата борса стартира през ноември предходната година. Тогава с концепцията да изградят постоянен пазар на държавни скъпи бумаги с дълготраен интерес на вложителите към него, Централният депозитар и БФБ-София взеха решение да не начисляват такси към свои членове за търговия с този тип принадлежности, в случай че и те надлежно не таксуват своите клиенти.

15 капиталови медиатора и банки се причислиха към самодейността и няма да начисляват спомагателни такси на клиентите си при търговия с ДЦК.

Инициативата е отворена и всеки от останалите членове на Централен депозитар и БФБ-София може да се причисли към нея до 30 септември 2018 година

В резултат на различен взаимен план с Българска народна банка Централният депозитар ще прави заплащанията по корпоративни дейности в лв. по-бързо и по-евтино за своите клиенти.

Прехвърлянията на парични средства по корпоративни дейности ще се правят посредством оперираната от Българска народна банка Система за брутен сетълмент в действително време (RINGS) и ще са по всички стандарти, практики и изисквания- допустимо най-рано в деня на заплащане.

Така крайният клиент ще разполага допустимо най-рано със средствата. Това се отнася до заплащанията в лв. на: лихви и/или главници по облигационни емисии; дивиденти; суми от продажба на права и ликвидационни дялове по излъчвания акции в лв. и заплащания, и по корпоративни дейности с левови излъчвания ДЦК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР