Централните банки по света изкупуват злато с най-бързи темпове от

...
Централните банки по света изкупуват злато с най-бързи темпове от
Коментари Харесай

Централните банки изкупуват злато с най-бързи темпове от 1967 година насам

Централните банки по света изкупуват злато с най-бързи темпове от 1967 година насам, а анализаторите показват Китай и Русия като най-големите купувачи, оповестява Bloomberg. Това демонстрира, че някои страни желаят да диверсифицират запасите си, с цел да могат да се откажат от щатския $.

Данните на Световния съвет по златото демонстрират, че търсенето на благородния метал е надхвърлило всички годишни стойности през последните 55 години.

Оценките от ноември тази година също са доста по-големи от формалните данни на централните банки и това провокира спекулации в промишлеността по отношение на самоличността на купувачите и техните претекстове.

Бягството на централните банки към златото приказва за това, че геополитическият подтекст е на съмнение, подозрение и неустановеност ", откакто Съединени американски щати и техните съдружници замразиха доларовите запаси на Русия, разясняват специалисти.

Последният път, когато се наблюдаваше такова равнище на покупки, бе исторически преломен миг за международната парична система. През 1967 година европейските централни банки закупиха големи количества злато от Съединени американски щати, което докара до привършване на цената и срив на Лондонския златен пул от запаси.

Това форсира окончателния провал на системата Бретън Уудс, която обвързваше цената на щатския $ с благородния метал.

В края на тази година Световният съвет по златото пресметна, че формалните финансови институции в света са закупили 673 тона от благородния метал. А единствено през третото тримесечие централните банки са купили близо 400 тона злато, което е най-големият тримесечен напредък, откогато през 2000 година започнаха да се водят тримесечни доклади.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР