Централните банки на еврозоната ще оповестят първите си значителни финансови

...
Централните банки на еврозоната ще оповестят първите си значителни финансови
Коментари Харесай

Могат ли финансовите загуби да поставят под въпрос независимостта на централните банки

Централните банки на еврозоната ще оповестят първите си обилни финансови загуби от десетилетие на отпечатване на пари през идващите седмици, предвещавайки нова епоха на надзор и вероятността за избавяне на данъкоплатците. Когато Европейската централна банка разкрие годишните си резултати този четвъртък, публични лица се чака да предупредят за огромни дефицити през тази и идната година в целия район, защото по-високите лихвени проценти карат разноските за обслужване на депозитите, насъбрани посредством количествено облекчение, да скочат.

Изявлението на ЕЦБ може да предизвести серия от неуместни национални отчети, като немската Бундесбанк може да бъде изправена пред най-големия удар от всички.

" Резултатите ще станат негативни за доста банки още през 2022 година заради несъответствието на лихвените проценти по активите и пасивите ", сподели в изявление шефът на Bank of Portugal Марио Сентено.
 Намеренията на ЕЦБ за равнищата на главните лихви
Намеренията на ЕЦБ за равнищата на главните лихви

При избрани условия има възможност инфлацията в еврозоната да падне под 3% в края на годината

" Сега се финансираме при по-високи лихвени проценти, които не подхождат на връщането на облигациите и всевъзможни задължения в салдото на централната банка. " Загубите в еврозоната биха добавили към листата с образци в международен мащаб, като прилежащата Швейцарска национална банка се открои с рекордния си недостиг предишния месец.

Перспективата накара някои длъжностни лица да се изнервят от светлината, която рискуват да осветят финансовото положение на района и вероятните фискални последствия. Банката за интернационалните разплащания настоя този месец, че сходни резултати нямат значение, че централните банки могат да работят с негативен личен капитал и че не могат да банкрутират.

Преди всичко чиновниците настояват, че загубите нямат отношение към паричната политика. Въпреки това ЕЦБ подлага на критика паричния дефицит на други места в Европейския съюз и нейните лични правила могат да изискват от държавните управления да отделят пари за националните централни банки. Дори е допустимо самата основана във Франкфурт институция да се нуждае от помощ.

Бундесбанк евентуално ще регистрира дребни загуби за 2022 година, които ще набъбнат до 26 милиарда евро (28 милиарда долара) през 2023 година, в случай че лихвите на ЕЦБ останат на сегашните равнища, съгласно Даниел Грос, член на борда на Центъра за европейски политически проучвания в Брюксел.

Това би заличило 20 милиарда евро хранителни запаси за загуби по стратегии за закупуване на активи, както и 5 милиарда евро капитал и запаси. За естествена компания това може да значи неплатежоспособност. Грос чака предизвестие в годишните финансови доклади и Бундесбанк " да се опита да контракти безшумно вливане на капитал от Берлин " по-късно тази година.

Въпреки това, в последния епизод на повтарящи се загуби през 70-те години на предишния век, чиновниците трансферираха дефицита в идващите години, повишавайки вероятността те просто да създадат това още веднъж. Други контрагенти също са изправени пред огромни загуби през 2023 година, само че не задоволително, с цел да заличат капитала. Грос чака те да доближат общо 17 милиарда евро във Франция, 9 милиарда евро в Италия и 5 милиарда евро в Холандия.

Ако лихвите останат високи през 2024 година, холандската и френската централни банки също ще бъдат изложени на риск от негативен капитал. През септември шефът на холандската централна банка Клаас Нот предизвести държавното управление си за " кумулативни загуби, които ще бъдат обилни " през идващите години.

" В краен случай може да е нужна финансова вноска " от данъкоплатците ", сподели той. Джером Хаегели, основен икономист в Swiss Re и някогашен чиновник на SNB, сподели, че загубите евентуално ще подложат централните банки и техните стратегии за отпечатване на пари на по-внимателно политическо и публично наблюдаване. Комбинацията от висока инфлация - за която някои упрекват частично QE - и всички прехвърляния на данъкоплатците, нужни за превръщане на негативните финансови позиции, може да се преглежда като " супер налог върху стопанските системи ", сподели той.

" Заедно с централните банки, които към този момент не обезпечават непредвидени облаги, това значи, че общественият недостиг се усилва ", сподели той. В най-лошия случай запълването на финансови дупки в централните банки може да значи, че държавните управления " се нуждаят от още по-високи налози ".

Двойното влияние излага на риск " най-важния актив на централните банки, който е тяхната фактическа самостоятелност ", сподели Хегели. Загубите пораждат, тъй като ЕЦБ сътвори ликвидност посредством закупуване на 5 трилиона евро най-вече държавни облигации, с цел да подклажда инфлацията и да стабилизира финансовите пазари през пандемията. Голяма част от тези средства се върнаха като депозити. Националните централни банки заплащат рента върху тях по ставката на ЕЦБ, в този момент 2,5%.
 Фед увеличи лихвите, същият ход се чака и от ЕЦБ
Фед увеличи лихвите, същият ход се чака и от ЕЦБ

Прогнозира се ЕЦБ да бъде по-умерена, само че въпреки всичко да анонсира лихвено покачване от 50 базисни пункта

Съответстващите активи са облигации с закрепен ваучър, които заплащат приблизително единствено 0,5%, съгласно Грос. Въпреки че паричните решения се вземат от ЕЦБ, интервенциите се правят на национално равнище. Бундесбанк е най-засегната, тъй като на немските държавни облигации се гледаше като на несъмнено пристанище с ниска или даже негативна рентабилност. Банката на Гърция, чиито покупки бяха доста по-малки и на по-високодоходни национални облигации, евентуално ще остане печеливша.

Институциите в еврозоната в действителност предвидиха дефицити. Общият капитал и буферите за хранителни запаси против загуби в цялата система са 229 милиарда евро, съгласно ЕЦБ. " Централните банки направиха голямо количество хранителни запаси по време на този къс цикъл на доста положителни резултати ", сподели Сентено. В продължение на години тези облаги също по този начин помагаха за финансирането на държавните разноски и обръщането в този момент значи, че може да са нужни обществени средства за възобновяване на балансите.

В близкия образец Обединеното кралство към този момент е одобрило трансфер от £11 милиарда ($13,2 милиарда) към Bank of England под авансово контрактувано обезщетение. Централната банка на Швейцария не се нуждаеше от финансов подтик след най-голямата си загуба - еквивалентна на към една пета от швейцарския Брутният вътрешен продукт.

Но SNB пропусна годишно заплащане към управляващите единствено за повторно и чиновниците започнаха да свиват салдото, ограничавайки бъдещите дефицити. Загуба от 36,7 милиарда австралийски $ (25,1 милиарда щатски долара) в Резервната банка на Австралия я остави с 12,4 милиарда австралийски $ негативен личен капитал.

През юни банката съобщи, че се надява да възвърне запасите си посредством задържане на бъдещи облаги и не е търсила държавни пари. Според шефа на BIS Агустин Карстенс това е добре. Той сподели този месец, че централните банки " могат и са работили дейно " даже с негативен капитал. " Основното за централните банки не е облагата, а публичното богатство. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР