Централната избирателна комисия публикува своя доклад от проведените симулации на

...
Централната избирателна комисия публикува своя доклад от проведените симулации на
Коментари Харесай

ЦИК предлага електронното гласуване да се отложи във времето

Централната изборна комисия разгласява своя отчет от извършените симулации на електронно гласоподаване в края на мината година. Избирателната комисия предложи на Народното събрание да отсрочи "във времето " въвеждането на отдалеченото електронно гласоподаване.

Първите три симулации бяха извършени на 12 декември 2017 година по система за отдалечено електронно гласоподаване, създадена съгласно условията на Изборния кодекс, от „ Информационно обслужване” АД въз основа на подписан сред ЦИК и "Информационно обслужване " АД контракт.

Вторите три симулации бяха извършени на 13 и 14 декември 2017 година по eстонската система за отдалечено електронно гласоподаване като препоръчана добра процедура, най-близка до наредбите на Изборния кодекс, според плана за „ Изграждане и внедряване на система за отдалечено електронно гласоподаване “, по който план ЦИК е сътрудник на организация "Електронно ръководство ".

"Шестте симулации бяха извършени както с цел да бъдат изпълнени условията на закона, по този начин и с цел да се събере задоволително информация за отдалеченото електронно гласоподаване, която да бъде оценена с оглед реализирането на българската система за отдалеченото електронно гласоподаване ", прецизират от ЦИК.

На база симулациите от изборната комисия установяват, че отдалеченото електронно гласоподаване е бързо и комфортно за гласоподавателите. Минимизират се рисковете от нищожност на гласа заради неверно отбелязване на гласа от избирателя; неточности при броенето и отчитането на резултатите от страна на секционната изборна комисия (което е допустимо при гласуването с хартиени бюлетини). Резултатите от отдалеченото електронно гласоподаване бързо се калкулират, само че изискват в допълнение време за отчитане и добавяне към обновената база данни по Изборния кодекс.

В същото време обаче от ЦИК показват, че отдалеченото електронно гласоподаване, въпреки и комфортно за потребителя (user friendly), изисква характерни компютърни умения. За разлика от останалите електронни услуги, при електронното гласоподаване има спомагателни стъпки, свързани с гарантиране на сигурността. Необходимо е това гласоподаване да бъде осъществено поетапно.

Според комисията следеният избор не може да бъде преодолян с отдалеченото електронно гласоподаване - "както по време на гласуването, по този начин и по време на възможна инспекция дали гласът е регистриран вярно ". "Независимо от опцията да се гласоподава неведнъж отдалечено, рискът от следен избор при отдалеченото електронно гласоподаване е по-голям, в сравнение с да вземем за пример при гласуването с хартиени бюлетини. Докато в последния случай гласоподавателят въпреки всичко остава самичък в кабината за гласоподаване, то при отдалеченото електронно гласоподаване опцията да не бъде самичък или различен да гласоподава вместо него е доста по-висока ", е записано в разбора.

Констатирано е също по този начин, че машинното и отдалечено гласоподава ще оскъпят организирането и произвеждането на избори, както и ще доведат до сензитивно закъснение на процесите по отчитане на резултатите.

От ЦИК виждат проблеми и с идентификацията. Комисията прецизира, че към сегашния миг от вероятните способи на идентификация единственият ненапълно благонадежден метод е идентификация с дипломиран електронен автограф.

"С дипломиран електронен автограф, обаче, разполагат относително малцина жители. Той се издава се от относително дребен брой (4) търговски сдружения в страната ни, като единствено едно от тях е с преобладаващо държавно присъединяване, за разлика от гласуването с хартиени бюлетини, при което идентификацията е въз основата на документ, публикуван от подобаващ държавен орган. Налични са стеснен брой места за закупуване на дипломиран електронен автограф. Това би основало стеснение за жителите и би ги заело финансово. Българските жители в чужбина следва да дойдат в страната и на място да се снабдят с дипломиран електронен автограф, което би основало още по-голямо стеснение за тях. Гласуването с дипломиран електронен автограф не може да бъде универсалното решение за отдалечено електронно гласоподаване ", са единствено част от изложените съображения.

Избирателната комисията отбелязва като проблем, че време по план „ Развитие на пилотната система за електронна идентификация и внедряване в работлив режим “ с бенефициент Министерство на вътрешните работи (МВР) следва построяването на система за електронна идентификация на жителите, която да служи и за идентификация за задачите на отдалеченото електронно гласоподаване. Срокът за създаване на системата е 31.12.2018 година Но публичната поръчка към сегашния стадий е прекъсната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР