Централната избирателна комисия прие реда и условията за гласуване извън

...
Централната избирателна комисия прие реда и условията за гласуване извън
Коментари Харесай

Лидерите на дипломатическите и консулските представителства ще определят къде ще са секциите в чужбина

Централната изборна комисия одобри реда и изискванията за гласоподаване отвън страната на предварителните парламентарни избори на втори април тази година. До на следващия ден в това число от приемащите страни би трябвало да бъде поискано единодушие за осъществяване на нота, в случай че такова се изисква.

 

Секции за гласоподаване зад граница ще се разкриват, както на територията на консулски дипломатически представителства, по този начин и отвън тях, в случай че това бъде позволено от приемащата страна. Организациите на българите в чужбина да могат да вършат оферти за местоположението на секциите не по-късно от 7-ми март.

Секциите за гласоподаване се дефинират и въз основа на заявките за гласоподаване отвън страната.

 

Срокът за подаването им е сред 12-ти февруари и 7-ми март, като това може да се прави документално със заявката по пример, като се изпрати до посолството ни в съответната страна по пощата или посредством куриерска услуга или по електронен път през страницата на ЦИК. Избирателите, подали заявление, които са вписани в изборните описи по места, ще могат да гласоподават на друго място отвън страната, в която е формирана изборна секция, като подават заявки по пример. Ако на 2-ри април пък се намират в България, също могат да гласоподават по непрекъснатия си адрес и също подават декларация.

 

Тези, които не са подавали заявки за гласоподаване в чужбина, могат да упражнят правото си на избор в формирана секция зад граница, като също попълнят декларация, че не са дали своят вот и няма да гласоподават на друго място. Условията за формиране на секции зад граница и упражняването на изборните права, признати от ЦИК, са оповестени на интернет страниците на дипломатическите ни представителства.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР