Централната банка на Япония очаквано запази ултраразхлабената си парична политика

...
Централната банка на Япония очаквано запази ултраразхлабената си парична политика
Коментари Харесай

Bank of Japan остана единствената централна банка с отрицателни лихви

Централната банка на Япония предстоящо резервира ултраразхлабената си парична политика на първото си съвещание тази година, като в същото време понижи прогнозата си за главната инфлация за идната фискална година, предава CNBC.

Банката остави лихвените проценти на -0,1% и реши да се придържа към своята политика за надзор на кривата на рентабилност.

Доходността на 10-годишните японски облигации се намали, до момента в който японската йена се ускори с 0,1% до 148 по отношение на зелените пари. Индексът Nikkei 225 за малко доближи нов 33-годишен връх, преди да понижи облагите.

Всички икономисти, интервюирани от Reuters, чакаха японската централна банка да резервира политиката си за негативни лихви този месец, трансформирайки Bank of Japan в единствената централна банка в света с негативни лихви. Гуверньорът Казуо Уеда би трябвало да изясни това решение на конференция по-късно този следобяд.

Пазарният консенсус е Bank of Japan да отстрани своя режим на негативни лихвени проценти най-рано на съвещанието си през април, откакто бъде доказана наклонността за доста нарастване на заплатите.

Централната банка на Япония има вяра, че тази наклонност ще насърчи потребителите да харчат и ще докара до по-устойчива и постоянна инфлация, движена от вътрешното търсене.

В своята тримесечна вероятност за японската стопанска система членовете на борда на банката намалиха междинната си прогноза за напредък на главните потребителски цени - която се дефинира като инфлация, която изключва цените на храните - до 2,4% за фискалната 2024 година, започвайки този април, спрямо 2,8%, които пресметнаха през октомври.

Централната банка на Япония също по този начин нищожно увеличи прогнозата за базовата инфлация за фискалната 2025 година до 1,8% от 1,7%, планувани по-рано.

Основният CPI на Япония се забави до 2,3% през декември, облекчавайки натиска върху BoJ да възстановява политиката си – макар че този резултат остава над декларираната от BoJ цел от 2% към този момент 21 следващи месеца.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР