Централната банка на Турция регистрира огромна загуба през 2023 г.

...
Централната банка на Турция регистрира огромна загуба през 2023 г.
Коментари Харесай

Централната банка на Турция регистрира огромна загуба от $25,2 милиарда през 2023-а

Централната банка на Турция записва голяма загуба през 2023 година дължи най-много на депозитна скица, която беше въведена за отбрана от задгранична валута, предават локални издания.

Загубата доближи 818,2 милиарда турски лири или 25,2 милиарда $, съгласно салдото на Централната банка на Република Турция. Правителството работи от месеци за излизане от схемата, известна като KKM, която стартира в края на 2021 година, с цел да помогне за превръщане на доларизацията и поддръжка на турската лира. В основата на схемата е поощряване на хората да държат спестяванията си в лири посредством гаранции за компенсиране на загуби от спад по отношение на твърдите валути.

Загубата, пристигнала от схемата KKM, накара централната банка да трансферира разпределението на облагата към Министерството на финансите през 2023 година

Схемата оказа помощ да се обърне наклонността, при която турците се насочват към твърда валута и злато, с цел да защитят спестяванията след години на обезценяване на лирата. Сега централната банка се стреми да усили каузи на депозитите в лири в банковата система. През август стартира да се упорства за превръщане от KKM към общоприети сметки в лири.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР