Централната банка на Турция повиши прогнозите си за инфлацията в

...
Централната банка на Турция повиши прогнозите си за инфлацията в
Коментари Харесай

Турция очаква много по-сериозна инфлация до края на годината

Централната банка на Турция увеличи прогнозите си за инфлацията в страната. Очакваната инфлация в края на 2018 година се усилва до 13.4%, спрямо плануваните 8.4% през април.

Тя ще се намира в диапазона сред 12.5% и 14.3%, като междинната стойност е 13.4%, а вероятността за това е 70%, съгласно изчисленията на валутната институция, показани от гуверньора Мурат Четинкая.

През 2019 година инфлацията би трябвало да спадне от двуцифрените равнища, само че още веднъж ще е по-висока от предстоящата през тази пролет. В края на идната година плануванаъа инфлация е 9.3%, вместо плануваните 6.5% през април. Тя ще бъде в диапазона сред 7.6% и 11%, вероятността за това още веднъж е 70%, съгласно централните банкери.

Очакванията за по-висока инфлация се дължат на увеличените цени на петрола, покачването на цените на вноса, инфлацията на храните и утежняването на ценовото държание, означи Четинкая, представен от Анадолската осведомителна организация.

Той съобщи, че плануваната инфлация последователно ще се придвижи към средносрочната цел на централната банка от 5% при мощна парична политика и засилена съгласуваност на политиката.

Институцията актуализира предвиждането си за покачване в цените на храните до 13% от 7% през 2018 година През 2019 година те се чака да нарастнат с 10%, вместо с предстоящите 7%.

По думите на Четинкая внезапното повишаване на цените на храните единствено по себе си прибавя 1.4 пункта към цялостната прогноза за инфлацията в края на годината.

Тенденцията цените да се покачват отвън търсенето и натиска върху разноските в стопанската система също се ускорява доста, отбелязва гуверньорът.

Централната банка чака икономическата интензивност да продължи да се стабилизира през втората половина на 2018 година

Институцията продължава да следи от близко ценообразуването, световния вкус за риск, фискалната политика и забавените резултати от паричната политика и ще преразгледа позицията си по паричната политика, когато е належащо, увери Четинкая.

Годишната инфлация на страната се усилва до 15.39% през юни, по отношение на 12.15% през май, съгласно последните данни на Турския статистически институт от 3 юли.

Банката усили и прогнозата си за цената на петрола до 73 $ за барел за 2018 година и 2019 година от надлежно 68 и 65 $ в предходния й отчет. Турция е страна вносителка на нефт, която се възползва от по-ниските цени на суровината през последните години. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР