Централната банка на Турция повиши основния си лихвен процент с

...
Централната банка на Турция повиши основния си лихвен процент с
Коментари Харесай

Турция отново повиши лихвите до 45%, след като инфлацията доближи 65%

Централната банка на Турция увеличи главния си лихвен % с още 250 базисни пункта до 45% в сходство с упованията на икономистите.

Този ход идва на фона на продължаващата борба против двуцифрената инфлация, като повишението на лихвите е последната стъпка в това изпитание, показва CNBC.

Инфлацията в Турция се усили до 64,8% на годишна база през декември по отношение на 62% през ноември, а лирата, доближи ново рекордно ниско равнище по отношение на щатския $ по-рано през януари.

Анализатори предвиждат, че това ще бъде последното нарастване за известно време, изключително с наближаването на локалните избори през март.

Централна банка на Турция сподели за решението си: „ Затягането на паричната политика, належащо за определяне на курса на дезинфлация, е реализирано. Текущото равнище на лихвения % ще се поддържа, до момента в който има забележителен спад в главната наклонност на месечната инфлация и до момента в който инфлационните упования се сближат с планувания диапазон. “

„ Окуражително е, че посланието на централните банкери допуска, че те признават нуждата да поддържат високи лихвени проценти за нескончаем интервал от време, в случай че желаят да съумеят да върнат инфлацията назад до едноцифрени равнища “, разяснява Лиъм Пийч, старши икономист по разрастващите се пазари в Capital Economics. „ Ние считаме, че турската централна банка ще резервира лихвите непроменени през тази година. “

Ходът на банката е последният от поредност нараствания на лихвените проценти – към този момент осем след изборите през май 2023 година – които се оказаха мъчителни за турците, защото страната се бори с фрапантно отслабена валута и внезапно покачващи се разноски за живот.

Последните няколко години на висока инфлация значително са резултат от настойчиво хлабавата парична политика на държавното управление в Анкара. Лирата е намаляла с 38% по отношение на $ досега и е изгубила повече от 80% от цената си по отношение на зелените пари през последните пет години.

През юни предходната година в турската централна банка беше назначен нов финансов екип, който предприе внезапен поврат, издърпвайки лихвените проценти по-високо под надзора на шефа Хафизе Гайе Еркан. Оттогава референтният лихвен % на страната се повиши от 8,5% на 45%.

Някои наблюдаващи обаче към момента не имат вяра, че това е задоволително за дейно понижаване на инфлацията.

Capital Economics чака инфлацията в Турция да спадне „ към 30-35% до края на годината “ от сегашните 65%, до момента в който Бартош Савицки, пазарен анализатор в Conotoxia Fintech, счита, че тя ще доближи близо 75% през май, преди да стартира да пада.

„ Досегашното стягане може да не е задоволително, с цел да укроти дългогодишния проблем с инфлацията в Турция “, разяснява Савицки. Той прибавя, че повода за този проблем е „ порочна композиция от разхлабена парична политика, дълбоки негативни действителни лихвени проценти и непрекъсната уязвимост на лирата. "

Като цяло анализаторите чакат централната банка да задържи лихвените проценти през останалата част от годината - и скоро да няма понижения.

„ Инфлацията и инфлационните упования ще би трябвало да са паднали доста преди централната банка да стартира да понижава лихвените проценти “, показва Лиъм Пийч от Capital Economics.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР