Централната банка на Русия взе решение да изключи системата за

...
Централната банка на Русия взе решение да изключи системата за
Коментари Харесай

Руската централна банка забранява ползването на SWIFT в страната

Централната банка на Русия взе решение да изключи системата за междубанкова информаиця SWIFT от преводи вътре в страната, като решението ще влезе в действие от октомври, заяви " Комерсант ". По мнението на участници на финансовите пазари, откакто най-големите съветски банки, които правят общо към 80% от вътрешните преводи, бяха изключени от системата за предаване на финансова информация, нейната роля доста понижа.

Финансови специалисти считат, че сходна стъпка на Централната банка ще помогне да се компенсира възможното изключване на нови съветски банки от SWIFT. Но пък в някои случаи цените на SWIFT са по-изгодни и в този момент банките ще би трябвало да преконфигурират системите си за предаване на информация.

В същото време ръководителят на управителния съвет на Асоциацията " Финансови нововъведения " Роман Прохоров твърди, че заради тарифната политика до началото на военните дейности в Украйна, повече от половината от вътрешния трансферен трафик минава през вътрешната система на Русия, т.е. през рycĸият aнaлoг нa cиcтeмaтa ЅWІFТ (cвeтoвнa cиcтeмa зa пpeдaвaнe нa мeждyбaнĸoвa инфopмaция зa paзплaщaния), нapeчeн Cиcтeмa зa пpeдaвaнe нa финaнcoви cъoбщeния (CΠФC). По информация отпреди към месец, СПФС  имa 469 yчacтници, вĸлючитeлнo oĸoлo 115 чyждecтpaнни. 

Според данните на уеб страницата ROSSWIFT, цената на едно известие през системата SWIFT в границите на страната е 0,0516 евро (около 4,3 рубли). А Централната банка таксува 1 известие за 0,8-1 рубли.

Обаче, както отбелязва членът на Борда на шефовете на Националния съвет по заплащанията Алма Обаява, SWIFT дава огромни отстъпки на огромните банки за вътрешния трафик. Участници на пазара разясняват, че в случай че да вземем за пример SWIFT забележи доста висок трафик сред две банки, отстъпките могат да доближат съвсем до 100%, с цел да се задържат въпросните две банки като клиенти на системата, а не да преминат към директни финансови известия между тях.
 Колко финансови организации се включиха в съветския аналог на SWIFT
Колко финансови организации се включиха в съветския аналог на SWIFT

Списъкът се разширява
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР